Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV Kongresam nespējot vienoties par federālo budžetu, slēgts arī ASV simbols - tūristu iecienītā un slavenā Brīvības statuja Ņujorkā, vēsta ārzemju mediji.

Šāds solis pamatīgi sadusmojis tūristus, kuri vēlējušies apmeklēt un apskatīt slaveno objektu, ziņo mediji.

Neskatoties uz slēgto Brīvības statuju, joprojām turpina darboties brīvdabas parki un arī citi apskates objekti.

Mediji ziņo, ka iepriekš parki un citas ikoniskās vietas tika slēgtas 1995. gadā un 2013. gadā, kad ASV bija problēmas ar budžetu. 2013. gadā slēdzamo objektu sarakstā arī bija Brīvības statuja, kura tika slēgta.

2013. gadā darbu apturēt tika spiestas daudzas valdības aģentūras, daļa ierēdņu bija jālaiž bezalgas atvaļinājumos, kā arī bija jāaptur pasu izsniegšana. Mājās nācās palikt ap 800 000 valdības darbinieku.

Jau ziņots, ka ASV sestdienas rītā oficiāli sākta valdības darba daļēja apturēšana, jo līdz noteiktajam termiņam - pusnaktij - ASV Kongress nav spējis apstiprināt īstermiņa finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām. Savukārt ASV Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels sestdien paziņoja, ka pirmdienas rītā Senātā ir paredzēts balsojums par federālās valdības finansēšanu.

Senātam piektdienas vakarā neizdevās sarīkot balsojumu par attiecīgo likumprojektu, kas būtu nodrošinājis 30 dienu finansējumu federālo darbinieku darba apmaksai un nesvarīgāko aģentūru funkcionēšanai, kuru darbinieki tagad nosūtīti bezalgas atvaļinājumā.

Pārstāvju palāta jau ceturtdienas vakarā pieņēma likumprojektu par finansēšanas pagarinājumu federālajām aģentūrām, un līdz piektdienas pusnaktij tas bija jāapstiprina Senātam.

Valdības darbs pirmo reizi apturēts laikā, kad prezidenta partija kontrolē abas Kongresa palātas. Turklāt tas noticis pirmajā gadadienā kopš Donalda Trampa stāšanās prezidenta amatā.

ASV federālā valdība iepriekšējo reizi apturēja darbu 2013. gada oktobrī uz 16 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!