Foto: AP/Scanpix/LETA
Rumānijā trešdien tika pārdotas izsolē bijušā komunistu diktatora Nikolajes Čaušesku mantas, atzīmējot viņa 100 gadu jubileju, kas būtu apritējusi 26. janvārī.

Interneta izsolē "Zelta laikmets" tika piedāvāti apmēram 250 priekšmetu. Ar kažokādu oderēta medību cepure, kuru bija valkājis kaislīgais mednieks Čaušesku, tika pārdota par 400 eiro. Viņa sievai Elenai Čaušesku pēc pasūtījuma izgatavotas kurpes un zaļa ādas somiņa tika pārdotas par 600 eiro. Tualetes papīra rullis, kas komunistu režīma pēdējos gados bija retums, tika pārdots par 10 eiro.

Izsoļu nama "Artmark" zinātniskais direktors Julians Plestiu sacīja, ka potenciālie pircēji bija pusmūža rumāņi, kas vāc piemiņas lietas, vai gados jaunāki cilvēki, kas vēlas iegādāties kādu no tālaika plakātiem, kas tagad nākuši modē.

Nikolaje un Elena Čaušesku 1989. gada decembrī tika sodīti ar nāvi tautas sacelšanās laikā.

Čaušesku dzimšanas dienā 26. janvārī neliela viņa fanu grupa sapulcējās, lai pasērotu pie viņa kapa kādā Bukarestes kapsētā. Plestiu sacīja, ka viņiem diez vai interesē šī izsole, jo viņiem mājās jau varētu būt Čaušesku portrets un viņi nav pietiekami turīgi, lai piedalītos vairāksolīšanā, kurā vairums priekšmetu bija ar sākumcenu no 100 līdz 200 eiro.

Izsoles priekšmeti bija apskatāmi Česjanu-Rakovices pilī, kas atrodas Bukarestes centrā. Starp priekšmetiem ar vēsturisku nozīmi bija 1975. gada ielūgums uz banketu no Irānas šaha, Jaungada apsveikuma kartīte no ASV prezidenta Džeralda Forda un ASV prezidenta Ričarda Niksona. Niksons bija apmeklējis Rumāniju gadu pēc tam, kad Čaušesku nosodīja padomju iebrukumu Čehoslovākijā 1968. gadā.

Viens no izsoles dārgākajiem priekšmetiem bija liels vilnas paklājs, uz kura bija redzams smaidošs Čaušesku, Vlads Drakula un citi Rumānijas vēstures varoņi uz sociālisma simbolu, traktoru un rūpnīcu fona. Tas tika pārdots par 1600 eiro, kas divkārt pārsniedza sākumcenu.

Čaušesku nāca pie varas Rumānijā 1965. gadā un bija populārs līdz septiņdesmito gadu sākumam, bet vēlāk kļuva par nežēlīgu diktatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!