Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Dānijā uzsākta pērn koronavīrusa izplatības ierobežošanas dēļ nogalināto ūdeļu izrakšana un mirstīgo atlieku nogādāšana speciāli pielāgotās kurtuvēs sadedzināšanai, vēsta "Forbes".

Nogalināto dzīvnieku ķermeņus nolemts pārvietot un kremēt, lai no pārāk seklajiem un nenorobežotajiem kapiem novērstu potenciālu tuvējo ūdeņu piesārņošanu. Pērn pēc jauna vīrusa paveida konstatēšanas ūdeļu fermā Dānijā tika nogalinātas visas kažokzvēru fermās mītošās ūdeles, kopumā 15 miljoni dzīvnieku. Lielais vairums tika aprakts vienuviet garās smilšu tranšejās.

Pagājušajā ceturtdienā veikta eksperimentāla rakšana, lai noteiktu mirstīgo atlieku konsistenci, kā arī apzinātu, kāda veida aprīkojums būs nepieciešams visa darba paveikšanai. Tiek lēsts, ka kopumā jāizrok un jālikvidē kopumā 13 000 tonnu nogalināto ūdeļu.

Līķi uz 13 dažādām kurtuvēm visā Dānijā tikšot nogādāti slēgtos konteineros. Neskatoties uz visām drošības procedūrām, iedzīvotājiem, kuri dzīvo kurtuvju tuvumā, jārēķinās ar nepatīkamām smakām. Paredzams, ka visa ūdeļu mirstīgo atlieku likvidēšana norisināsies līdz jūlija vidum.

Pērn lēmums likvidēt visas valstī esošās ūdeles tika pieņemts pēc tam, kad vairākās fermās tika konstatēta dzīvnieku saslimšana ar koronavīrusu, un vismaz viens potenciāli bīstams vīrusa paveids. Ņemot vērā dzīvnieku lielo skaitu un vīrusa straujo izplatību starp tiem, zinātniekiem bija bažas, ka ūdeļu fermas varētu kļūt par jaunu vīrusu variantu inkubatoriem, kā arī pastāvīgiem vīrusa avotiem.

Dānija iepriekš bija pasaulē lielākā ūdeļādu ražotājvalsts pasaulē. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī tās tuvākā konkurenta šajā jomā – Nīderlandes – kažokzvērus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!