Foto: DELFI

Piektdien, 31. janvārī, vēsturiskajā dienā, kad Lielbritānija pamet Eiropas Savienību (ES), britu parlamenta skvērā pie rekonstrukcijā esošā Lielā Bena pulksteņa simtiem iedzīvotāju pēcpusdienā pulcējas lielām svinībām. Pretējā ielas pusē mazākā skaitā cilvēki sanākuši pret neizbēgamo notikumu protestēt.

Svinības kulmināciju šeit sasniegs izstāšanās brīdī, kas gaidāms pulksten vienos naktī pēc Latvijas laika jeb pulksten 23 pēc Lielbritānijas laika.

Kā noskaidroja "Delfi", daudzi "Brexit" atbalstītāji šo dienu gaidījuši jau kopš referenduma četrus gadus, un šur ieradušies ar karogiem un plakātiem no dažādām pilsētām, kā paši saka, "dziedāt, dejot un citādi līksmot".

Kāds kungs sacīja, ka pat šonedēļ veiktā sirds operācija viņu nav atturējusi no dalības šajās svinībās, kur viņš pacels viskija glāzi par Lielbritānijas jauno dzīvi.

Taču šī nav svinību diena tiem, kuri referendumā balsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Ietinušies ES karogos, plakātos solot atgriešanos ES vai pat demonstratīvi ģērbjoties sēru drānās, viņi atgādina, ka šī ir drūma diena gandrīz pusei Lielbritānijas iedzīvotāju un valdībai viņus nevajadzētu ignorēt.

Arī viņi sola parlamenta skvēru nepamest līdz pulksten 23, lai gan daži nobažījušies, vai, spītējot policijas klātbūtnei, nesāksies kādas provokācijas.

Kā novēroja "Delfi", ap pulksten 18 pēc Londonas laika skvērā ļoti saruka anti-breksita viedokļa paudēju skaits. Uz laiku arī līksmotāju rindas paretināja spējš lietus.

Par izstāšanos no ES 2016. gada 23. jūnijā nobalsoja 52% referenduma dalībnieku, savukārt pret – 48%.

Jau vēstīts, ka naktī no 31. janvāra uz 1. februāri Lielbritānija pēc divas reizes atliktiem termiņiem izstāsies no ES.

Apvienotā karaliste Eiropas valstu kopienā pavadīja 47 gadus. Vai šī atšķelšanās radīs vēl tālāku šķelšanos pašā Lielbritānijā un kādu ietekmi tā atstās uz saliniekiem? Vairāk par to iespējams lasīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!