Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāki desmiti cilvēku izgājuši Dublinas ielās, lai paustu gandarījumu par piektdien notikušā referenduma iznākumu, kurā, kā liecina pirmaie balsu skaitīšanas rezultāti, tika nobalsots par abortu legalizāciju.

Dublinas ielās pulcējušies kampaņas "Yes" dalībnieki un atbalstītāji. Tie sarūpējuši plakātus un nozīmītes, kuros redzams referenduma datums, kā arī vārds – jā.

Saskaņā ar pirmajiem balsu skaitīšanas rezultātiem piektdien notikušajā referendumā 66% īru ir atbalstījuši abortu legalizāciju.

Kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas pirmajos četros no 40 Īrijas vēlēšanu apgabaliem, par konstitūcijas grozījumiem balsojuši 66,36% īru, bet pret – 33,64%%, paziņojis centrālais balsu skaitīšanas birojs Dublinā.

Savukārt vēlētāju aktivitāte sasniegusi 62%.

Vēlētājiem pie balsošanas urnām bija jāatbild uz jautājumu, vai atcelt konstitūcijas normu, kas līdz šim paredzēja faktiski pilnīgu abortu aizliegumu, izņemot gadījumus, kuros apdraudēta mātes dzīvība.

Tikmēr konstitūcijas grozījumu pretinieki jau atzinuši savu sakāvi.

1983. gada referendumā abortu aizliegums tika atbalstīts ar lielu balsu vairākumu, taču vēlētāju aktivitāte bija ļoti zema, un toreiz pie balsošanas urnām devās tikai nedaudz vairāk nekā puse no balsstiesīgajiem.

Pamatojoties uz toreizējā referenduma rezultātiem, sodu likumā tika iekļauta norma, kas par grūtniecības pārtraukšanu paredz 14 gadu ilgu cietumsodu.

Tas novedis pie tā, ka ik gadu tūkstošiem īru sieviešu dodas uz Lielbritāniju, kur aborti ir atļauti.

Reaģējot uz sabiedrības sašutumu par kādas sievietes nāvi, kurai tika aizliegts izdarīt abortu, 2013. gadā aizliegums tika mīkstināts, atļaujot grūtniecības pārtraukšanu, ja mātes dzīvība ir apdraudēta.

Rīkot vēl vienu referendumu mudināja citas sievietes lieta. Viņa bija spiesta aborta izdarīšanai ceļot uz Lielbritāniju, lai gan auglim bija diagnosticēta nāvējoša deformācija.

Sieviete vērsās ANO Cilvēktiesību komitejā, kura atzina, ka, liedzot viņai pārtraukt grūtniecību Īrijā, tikušas ierobežotas viņas cilvēktiesības.

Īrijas valdība piedāvāja cietušajai 30 000 eiro lielu kompensāciju, vēl vairāk uzkurinot debates par nepieciešamajām reformām.

Likumprojekts, kuru piedāvāts pieņemt, ja vēlētāji atbalstīs abortu aizlieguma atcelšanu, paredz dot neierobežotas tiesības izdarīt abortu līdz 12 grūtniecības nedēļai, bet atsevišķos noteiktos gadījumos - līdz pat sestajam grūtniecības mēnesim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!