Foto: AP/Scanpix

Svētdien Barselonas centrā notika masveida mītiņš, paužot atbalstu Katalonijas neatkarībai.

Desmitiem tūkstoši cilvēku izgāja vienā no pilsētas centrālajiem laukumiem, pieprasot nobalsošanu par neatkarību. Cilvēki pulcējās Katalonijas karoga krāsas drēbēs ar plakātiem, uz kuriem bija uzraksti „Ir pienācis laiks”, „Jā, jā” un citiem.

Šonedēļ autonomijas vadītājs Arturs Mass pieņēma lēmumu 9. novembrī rīkot nevis referendumu, bet sabiedrības aptauju, kas neradīs nekādas juridiskas sekas. Lēmums radīja sašķeltību partiju rindās, kas atbalsts autonomijas tiesības uz pašnoteikšanos.

Mītiņa dalībnieki uzskata, ka 9. novembrī ir svarīgi rast atbildes uz diviem jautājumiem – „Vai vēlaties, lai Katalonija kļūtu par valsti?”, un pozitīvas atbildes gadījumā - „Vai vēlaties, lai Katalonija kļūtu par neatkarīgu valsti?”. Tāpat dalībnieki vēlas tuvāko trīs mēnešu laikā rīkot vēlēšanas, kurās varēs balsot tikai par vai pret neatkarības atbalstītājiem, un pozitīva balsojuma gadījumā autonomijai ļautu kļūt par neatkarīgu.

Jau vēstīts, ka septembra beigās Katalonija apturēja informatīvo kampaņu, lai "nenostādītu [Katalonijas sabiedriskā sektora darbiniekus] nepatīkamā situācijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!