Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai gan kārtības atjaunošanā iesaistīta armija, Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) turpinās nemieri, un otrdien nekārtībās bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 32 cilvēkiem.

Daudzi no bojāgājušajiem samīdīti drūzmā pie pārtikas, elektropreču, alkohola un apģērbu veikaliem, kurus pūlis izlaupījis, otrdien preses konferencē pavēstīja Kvazulu-Natālas provinces premjerministrs Sihle Zikalala. "Vakardienas notikumi atnesa daudz bēdu. Tikai Kvazulu-Natālā bojāgājušo cilvēku skaits sasniedzis 26," norādīja Zikalala. Tikmēr Hautenā, kas ir visblīvāk apdzīvotā DĀR province un kurā atrodas vislielākā valsts pilsēta Johannesburga, nekārtībās gājuši bojā vismaz seši cilvēki, ziņo amatpersonas.

Lai sniegtu atbalstu policijai, kārtības atjaunošanā iesaistīti 2500 karavīru, tomēr laupīšanas vēl nav izdevies apturēt nedz Johannesburgā, nedz Kvazulu-Natālā.

Nekārtības pagājušajā nedēļā izraisīja protesti pret bijušā prezidenta Džeikoba Zumas ieslodzīšanu.

Konstitucionālā tiesa 29. jūnijā piesprieda Zumam 15 mēnešu ilgu cietumsodu par necieņas izrādīšanu tiesai, neierodoties uz sēdi, kurā izskatītas viņam izvirzītās apsūdzības korupcijā. Zumam, kas ieņēma prezidenta amatu no 2009. gada līdz 2018. gadam, ir izvirzītas 16 apsūdzības korupcijā, naudas atmazgāšanā, krāpšanā un reketā.

Drīz vien protesti izvērtās vardarbībā un pārauga veikalu laupīšanās lielpilsētu nabadzīgajos rajonos. Tomēr līdz šim nekārtības nav pārsviedušās uz pārējām deviņām DĀR provincēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!