Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns otrdien tikās vēsturiskā samitā Singapūrā un parakstīja kopīgu dokumentu.

Parakstītais dokuments ir "ļoti svarīgs" un "visai daudzpusīgs", žurnālistiem sacīja Tramps. Ziemeļkorejas denuklearizācijas process notiks "ļoti ātri", norādīja prezidents.

Parakstītajā dokumentā ir rakstīts, ka abas puses apņemas veidot jaunas attiecības, kas balstītas uz vēlmi veicināt labklājību un mieru. Tāpat dokumentā ir rakstīts, ka Ziemeļkoreja ir apņēmusies veikt pasākumus, lai panāktu pilnīgu Korejas pussalas denuklearizāciju. Dokumentā apgalvots, ka abu valstu pārstāvji turpinās tikties un ka ASV delegāciju šajās sanāksmēs vadīs valsts sekretārs Maiks Pompeo, ziņo "Euronews".

Uz Vašingtonu un Phenjanu "rezultāti atstās lielu iespaidu", viņš piebilda. Kims savukārt sacīja , ka "pasaule redzēs lielas pārmaiņas" pēc "vēsturiskās" vienošanās parakstīšanas ar Trampu.

Singapūras samits ir pirmā reize, kad tiekas Ziemeļkorejas līderis un ASV prezidents. Kā tika prognozēts, sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta jautājumam par Ziemeļkorejas denuklearizāciju apmaiņā pret ekonomisko un diplomātisko sankciju mazināšanu.

Donalds Tramps izteicās, ka viņam ir izdevies izveidot ciešu saikni ar Kimu Čenunu un ka attiecības ar Ziemeļkoreju būs savādākas. Ziemeļkorejas līderi Tramps nosauca par talantīgu, kā arī gudru sarunvedēju, kurš ļoti mīl savu valsti. Tāpat Tramps norādīja, ka plāno Kimu Čenunu uzaicināt arī uz tikšanos Baltajā namā, ziņo aģentūra "Reuters"

Tramps norādīja, ka samits ir aizritējis "labāk nekā varēja gaidīt." Arī Kims Čenuns tikšanos ar ASV prezidentu vērtēja pozitīvi: "Es uzskatu, ka šī ir laba prelūdija mieram,"izteicās Kims. Uz samitu no ASV bija ieradušies arī valsts sekretārs Maiks Pompeo, nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons un personāla vadītājs Džons Kelijs. Savukārt Kima Čenuna delegāciju papildināja bijušās militārās izlūkošanas priekšnieks Kims Jongs Čols, ārlietu ministrs Ri Jongs Ho un Ziemeļkorejas Strādnieku partijas priekšsēdētāja vietnieks Ri Su Jongs, vēsta aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!