Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sibiļjakovas ciemā Krievijas Omskas apgabala Taras rajonā ir tikai viens skolēns, kura dēļ vēl pēdējo mācību gadu skolā strādās viņa 61 gadu vecā skolotāja Uminura Kučukova. Piedāvājam ziņu aģentūras "Reuters" žurnālista Alekseja Malgavko fotoreportāžu par ikdienu nomaļajā Sibīrijas nostūrī.

Sibiļjakovā dzīvo vairs tikai 39 cilvēki, kuru vairums ir etniskie tatāri. Pagājušā gadsimta 70. gados ciemā mājoja ap 550 cilvēku, bet kopš tā laika iedzīvotāju skaits pamazām krities, krasu lūzumpunktu piedzīvojot pēc Padomju Savienības sabrukuma un vietējo amatpersonu lēmuma pārtraukt ciema kolhoza darbību.

Līdzīgi kā simtiem citu Krievijas ciemu, kolhozu eksistenci nodrošināja politiskā iekārta, bet tie paši bez ārēja atbalsta pastāvēt nespēja. Likumsakarīgi vairums bez darba palikušo kolhoznieku pārcēlās uz tuvējo lielāko centru Taru, uz apgabala galvaspilsētu Omsku vai pat citām Krievijas lielpilsētām.

Arī skolotāja Kučukova nākamgad plāno pārcelties uz Taru, kur jau iegādājusies mājokli. Kad viņa aizies, oficiāli tiks slēgta arī ciema skola, kurā ziedu laikos bijušas četras klases un vairāk nekā 70 skolēnu. Šo, savu pēdējo darba gadu, gan Kučukova nolēmusi palikt Sibiļjakovā skolas audzēkņa Ravila Ižmuhametova dēļ. Nostrādājusi skolā 42 gadus, skolotāja jau vairākus gadus ir tiesīga doties pensijā, bet Ravila dēļ palikusi.

Viņa paredz, ka patlaban deviņus gadus vecais zēns nākamgad jau būs gana liels, lai uz skolu tuvākajā ciemā dotos pats. Ceļā uz to viņam būs jāmēro aptuveni pusstunda pa Irtišas upi un vēl aptuveni divdesmit minūšu brauciens satiksmes autobusā.

Ižmuhametovu ģimene vēlas, lai Ravils, gluži kā viņa vecākais brālis, ar laiku pārceļas uz Taru. Viņi paši gan vecumdienas plāno sagaidīt Sibiļjakovā, kur iztiku nodrošina ar lopkopību.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Reuters" žurnālists iemūžinājis Ravila ģimenes ikdienu, zēna gatavošanos skolai, kā arī pirmo skolas dienu, kurā skolotāja puiša dēļ Otrā pasaules kara upuru piemiņas vietā pat noturējusi svinīgu ceremoniju (attēlā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!