Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas galvaspilsētā Jeruzalemē mūžībā aizgājuša vietējā rabīna sērotāji svētdien piepildījuši vairākas ielas. Tādējādi desmiti tūkstošu ortodoksālo ebreju ignorēja valstī noteiktos stingros ierobežojumus. Rezultātā valdība lēma pagarināt jau spēkā esošo karantīnu.

Rabīns Mešulams Dovids Soloveičiks bija Briska ješivas reliģiskās skolas vadītājs un ietekmīgs izteikti konservatīvās haredu jūdaisma kopienas pārstāvis. Viņš bija 99 gadus vecs un ar koronavīrusu inficējies pirms trim mēnešiem, bet garīdznieka veselības stāvoklis strauji pasliktinājās piektdien. Viņš nomiris agrā svētdienas rītā.

Izraēlas drošības iestādes, ņemot vērā valstī izsludināto jau trešo karantīnu kopš pandēmijas sākuma, visādi centās ierobežot bēru norisi. Policijas spēki veidoja ielas norobežojošas barjeras un bloķēja ap divdesmit sērotāju autobusu ierašanos Jeruzalemē. Neskatoties uz pūliņiem, svētdienas pēcpusdienā bēru norisē piedalījās tūkstošiem jūdu kopienas pārstāvju. Vērienīgā procesijā viss lielais pulks devās no Soloveičika mājas līdz pat kapsētai.

Izraēlas veselības ministra vietnieks Joavs Kišs atzīmējis, ka pasākums bijis slikts no visiem aspektiem, raksta "Israel Hayom". Viņš atzīmējis, ka bēru norise tikai apstiprina, ka sabiedrības attieksme pret ierobežojumiem un policijas spēja tos nodrošināt ir vāja. "Bēres, kas diemžēl novedīs pie vēl vairāk bērēm. Un tad viņi brīnās, kāpēc karantīna nesamazina inficēšanās rādītājus," viņš tvītojis.

Neskatoties, ka tieši jūdu kopienas pārstāvju vidū inficēšanās, kā arī letālu Covid-19 gadījumu skaits ir izteikti lielāks nekā valstī kopumā, ortodoksālie ebreji jau iepriekš izrādījusi pretestību jebkādiem valsts noteiktiem ierobežojumiem, ja tie neatbilst viņu reliģiskajiem rituāliem un pieņēmumiem. Ortodoksāļi ir arī ir vieni no aktīvākajiem pret ierobežojumiem vērsto iknedēļas protestu dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!