Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā atsākta Beibarsa I mošejas rekonstrukcija, kas reiz pārtraukta Arābu pavasara laikā 2011. gadā. Arī vēlāk, mainoties varām, dažādu iemeslu dēļ senā dievnama atjaunošana aizkavējusies, raksta BBC.

Beibarss I bija ceturtais Ēģiptes un Sīrijas sultāns, kurš pārstāvēja Mameluku dinastiju. Sultanātu viņš vadīja no 1260. gada līdz pat 1277. gadam. Kumānijā jeb Polovciešu stepē dzimušā tjurku izcelsmes Baibarsa I spēki sakāva Francijas karaļa Luija IX vadīto septītā krusta karagājiena spēkus, kā arī 1260. stājās pretī Mongoļu Zelta ordai mūsdienu Izraēlas teritorijā, sagādājot mongoļiem pirmo būtisko sakāvi.

Netālu no Baibarsa I mošejas uzsākta arī 14. gadsimtā tapušās emīra al Maridani mošejas restaurācija, atzīmē medijs. Kopumā tā dēvētajā musulmaņu kvartālā senajā Kairas daļā, kas ir UNESCO Pasaules kultūras piemineklis, atrodas vairāk nekā 600 kultūrvēsturisku ēku. Septiņus gadus ilgusī politiskā un ekonomiskā nestabilitāte, kā arī apkaimes ienākumu kritums tūristu skaita samazināšanās dēļ, ievērojami pasliktinājusi kultūrvēsturisko pieminekļu stāvokli.

Turklāt drīz pēc Mubaraka gāšanas politiskā un ekonomiskā nestabilitāte veicināja korupciju, nelegālu būvniecību un daudzu seno pieminekļu izzagšanu. Rezultātā pēdējā desmitgadē vēsturiskajā kvartālā pazudušas vairākas senas ēkas, kuru vietā slejas līdz pat astoņus stāvus augstas betona būves.

UNESCO vairākkārt brīdinājusi 20 miljonu apdzīvoto megapoli, ka tās vēsturiskais centrs turpina degradēties. Tagad Ēģipte turpina atgūt nokavēto, uzsākot vairāku senu pieminekļu restaurāciju. Tā gan lielā mērā joprojām atkarīga no ienākumiem tūrisma industrijā, kas savukārt nav atkopusies kopš Arābu pavasara. Pērn Ēģipti apmeklēja vien 8,2 miljoni cilvēku, kas ir ievērojami mazāk par 2010. gadā fiksētajiem 14,7 miljoniem tūristu.

Rezultātā Beibarsa I mošejas rekonstrukcijai lielu daļu līdzekļu – ap 5,5 miljoniem ASV dolāru – atvēlējusi Kazahstāna, kuras teritorijā reiz slavenais Ēģiptes valdnieks varētu būt dzimis. Savukārt netālu esošās emīra al Maridani mošejas atjaunošanas darbiem 1,2 miljonus eiro atvēlējusi Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!