Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Spānijā no Kritušo ielejas mauzoleja ceturtdien ekshumēts diktators Fransisko Franko, kura mirstīgās atliekas tur atdusējās kopš vadoņa nāves 1975. gadā, vēsta "The Guardian".

Zārks ar diktatora pīšļiem ar helikopteru nogādāts kapos pie Madrides, kur tas tiks pārapbedīts līdzās savai sievai.

No kritušo ielejas memoriāla bazilikas pēc reliģiskas ceremonijas Franko zārku iznesa un pavadīja 22 viņa radinieki, pasākumā piedalījās arī Spānijas tieslietu ministre Doloresa Delgado.

Lai aizsargātu kapu un novērstu jebkādus mēģinājumus nofilmēt ekshumācijas procesu, pār to uzcelta nojume, bet visi klātesošie pārbaudīti, vai tiem līdzi nav elektroniskās ierīces attēla un skaņas fiksēšanai.

No kapa tika nocelta 1,5 tonnas smagā akmens plāksne. Lai gan ar cinku iztapsētais zārks laika gaitā guvis bojājumus, ģimene izlēma mirstīgās atliekas nepārvietot uz jaunu, raksta medijs.

Franko mauzolejs atrodas Kritušo ielejā netālu no Madrides. Šis memoriāls veltīts Spānijas pilsoņu kara upuriem no abām konflikta pusēm.

Ģenerālis Franko 1936. gadā sāka militāru sacelšanos pret Spānijas demokrātisko valdību. Pēc trīs gadus ilga kara viņš kļuva par Spānijas diktatoru un valdīja līdz savai nāvei 1975. gadā.

Franko atrašanās Kritušo ielejā daudziem kalpoja par viņa un diktatūras slavinājumu. Spānijas valdība nolēma, ka Franko mirstīgās atliekas ir jāpārvieto, jo to atrašanās publiskā mauzolejā godina diktatora personību, un ekshumācija simboliski noslēgtu atgriešanos pie demokrātijas.

Pret Franko pārapbedīšanu iestājās trīs galvenās labējās partijas un daži katoļu baznīcas pārstāvji. Taču pēc strīdiem un juridiskām cīņām Spānijas Augstākā tiesa septembrī atļāva Franko pārapbedīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!