Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Simtiem grieķu zvejnieku pēdējo gadu laikā nodevuši iznīcināšanai savas bieži no iepriekšējām paaudzēm mantotās zvejas laivas un pret Eiropas Savienības (ES) un Grieķijas valdības kompensāciju atteikušies no zvejas licencēm. Iemesls ir skaudri vienkāršs – zivju Vidusjūrā palicis tik maz, ka to saglabāšanai lemts ievērojami samazināt zvejas apjomus, vēsta "Reuters".

Aģentūras fotogrāfs Aleksandrs Avramidis kādu laiku pavadījis ar senās un zvejas tradīcijām bagātās Asprovaltas pilsētiņas vīriem. Viņa kadros iemūžināts šis periods, kurā, visticamāk, uz visiem laikiem tiek pārtrauktas netālu no Salonikiem esošās pilsētiņas zvejas tradīcijas. Citu starpā viņa fotogrāfijās redzams 72 gadus vecais Panagiotis Pagonis, kurš pēc kārtējā brauciena jūrā sūkstījies par tukšajiem tīkliem. "Tas viss ir aizgājis ellē," viņš nospļāvies. Pusotru nedēļu vēlāk arī viņš savu zvejas laivu "Katrīna" nodevis pārstrādei, kur to vīra acu priekšā dažās minūtēs sadragājis buldozers.

Līdzīgi kā Baltijas jūrā, arī Vidusjūrā pārāk aktīvas zvejniecības un piesārņojuma dēļ zivju krāja sasniegusi katastrofāli zemu līmeni. Pagonis fotogrāfam atklājis, ka jau tā liesais loms pēdējo gadu laikā sarucis vēl uz pusi. Dabas draugi jau gadiem aicinājuši politiķus gan atsevišķās valstīs, gan Eiropas Savienības līmenī ierobežot zveju, lai daudzas zivju sugas no jūrām nepazustu pavisam. Lomu samazināšanās, pieaugoši laivu uzturēšanas izdevumi un dāsnas kompensācijas tagad veicina zvejnieku atteikšanos no sava aroda.

Lai gan zvejniekiem izvēle ir smaga, kompensācijas 6 000 līdz 260 000 eiro apmērā atkarībā no laivas lieluma daudziem ir pārāk vilinoša laikā, kad Grieķijas ekonomikā vairākus gadus novērota lejupslīde. Uz mazāku kompensāciju var pretendēt tie, kuri savu laivu pārveido, lai ar to vadātu tūristus vai ierīkotu oriģinālas naktsmītnes.

48 gadus vecais Stelios Didonis "Reuters" fotogrāfam norādījis, ka pēc 30 gadu darba jūrā un celšanās pulksten 4 katru rītu mēnesi vienkārši atpūtīsies. Viņš gan vēl nezina, ko darīs pēc tam. "Es kaut ko darīšu, bet, lai kas tas arī nebūtu, tas būs kaut kas saistībā ar jūru, es nevaru palikt nostatu no jūras."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!