Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien Gruzijā notikuši atceres pasākumi, pieminot 2008. gada karadarbību ar Krieviju.

Pasākumos piedalījies Gruzijas prezidents Giorgijs Margvelašvili, premjerministrs Iraklijs Garibašvili un militāro spēku vadība. Viņi nolika ziedus pie bojāgājušo karavīru atdusas vietām Muhatgverdskas kapos.

Kā vēsta "Radio Brīvā Eiropa", tad bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili partijas "Vienotā nacionālā kustība" pārstāvji un valdošās koalīcijas partijas "Gruzijas sapnis" deputāti pasākumos nepiedalās atšķirīgu uzskatu dēļ.

Eksprezidenta partijas deputāti uzskata, ka aizstāvējuši valsti no Krievijas agresijas, savukārt valdošās koalīcijas partijas līderi apsūdz eksprezidentu nespējā izvairīties no kara.

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili paziņojis, ka Gruzijai nepieciešams "izārstēt kara ievainojumus". Viņš Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Krievijas okupētajām teritorijām.

Pēc Gruzijas valdības datiem, konflikta rezultātā gājuši bojā ap 400 cilvēki, bet vairāk nekā 2 000 tika ievainoti.

Kā zināms, naktī uz 2008. gada 8. augustu Krievijas karavīri iegājuši Gruzijas teritorijā pēc neveiksmīgiem Tbilisi mēģinājumiem atjaunot kontroli pār pašpasludinātajām Dienvidosetijas un Abhāzijas republikām.

Piecu dienu ilgušā kara rezultātā Krievija atzina divu Gruzijas teritoriju – Abhāzijas un Dienvidosetijas – neatkarību, un ieveda papildu militārās vienības.

Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību atzinusi vien Krievija, Venecuēla, Nikaragva un Nauru republika.

Atbilstoši ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijām, Abhāzija ir Gruzijas daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!