Foto: Reuters/Scanpix

Aptuveni 30 000 opozīcijas atbalstītāju sestdien Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi protestēja pret valdības politiku attiecībā pret Krieviju, kā arī Kremļa atbalstu Abhāzijas un Dienvidosetijas separātistiem, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Demonstranti ar Gruzijas un Ukrainas karogiem, kā arī pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērstiem plakātiem pilsētas galvenajā ielā sapulcējās pēc bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili partijas "Vienotā nacionālā kustība" aicinājuma.

Protestētājus ar video tilta starpniecību no Kijevas uzrunāja Saakašvili. "Parādīsim Gruzijas valdībai, ka tauta ir vienota pret nopietnajiem draudiem tās neatkarībai, nākotnei," teica bijušais Gruzijas prezidents.

Saakašvili partija apsūdz valdošo partijas "Gruzīnu sapnis" koalīciju, ka tā nereaģējot uz Krievijas mēģinājumiem palēnām anektēt Abhāziju un Dienvidosetiju.

Bijušā premjerministra - miljardiera Bidzina Ivanišvili veidotais "Gruzīnu sapnis" pie varas nāca 2012. gadā, izbeidzot desmit gadus ilgo nelokāmi prorietumnieciskā Saakašvili un viņa partijas valdīšanu. Vairākas Saakašvili laika amatpersonas pēdējos divos gados ir arestētas par dažādiem pārkāpumiem, viešot bažas par selektīvo taisnīgumu un izrēķināšanos ar politiskajiem oponentiem.

Maskavas atbalstītā Abhāzija un Dienvidosetija ir atdalījušās no Gruzijas konfliktos, kas sekoja PSRS sabrukumam. Pēc 2008. gada augusta kara ar Gruziju Maskava oficiāli atzina separātistu reģionu neatkarību. Pēc tam Krievija abos reģionos izvietoja tūkstošiem karavīru. Rietumi šo soli nosodīja kā nelegālu okupāciju.

Nesen Maskava ierosināja "alianses un integrācijas" vienošanos, kas stiprinātu Krievijas saites ar reģioniem. Dokuments paredz izveidot vienotus Abhāzijas un Krievijas militāros spēkus. Tbilisi to nosodīja kā "kārtējo soli pret Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību".

14. novembra protesti notiek politiskās krīzes laikā - nesen no amata atkāpās trīs valdības ministri, kas bija atbildīgi par ciešāku integrāciju ar Eiropas Savienību (ES) un NATO, norāda medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!