Foto: AFP/Scanpix

Hamburgā, kur notiek G20 samits, naktī uz sestdienu turpinājušās sadursmes starp policiju un tā dēvētajiem antiglobālizācijas aktīvistiem, kas būvēja barikādes, dauzīja skatlogus, laupīja veikalus un uzbruka kārtības sargiem ar kaķenēm un Molotova kokteiļiem.

Vācijas policija ziņo, ka grautiņi Šancenfīrteles apkaimē sestdienas agrā rītā bijuši ārkārtīgi vardarbīgi. Vislielākie grautiņi notika Šulterblata ielā, kuru pret rītu policijai tomēr izdevies atbrīvot.

Policisti ielauzās namos, lai aizturētu tur paslēpušos nekārtību cēlājus. Taču likumsargi no jumtiem tika apmētāti ar Molotova kokteiļiem. Vienā no policijas ieņemtajām ēkām tika aizturēti 13 cilvēki. piektdien un naktī uz sestdienu aizturēti 139 cilvēki.

Aptuveni 500 kreiso ekstrēmistu Šancenfīrtelē izlaupīja vienu no lielveikaliem, ko pēc tam aizdedzināja. Par laupīšanu upuriem kļuvuši arī vairāki mazāki veikaliņi. Tikmēr ielās protestētāji dedzināja tur atstātās automašīnas un būvēja barikādes no atkritumu tvertnēm un velosipēdiem.

Hamburgas policijas pārstāvis Tīmo Cills sarunā ar laikrakstu "Bild" atzinis, ka esot šokēts un ka "tāds naida un vardarbības līmenis" pilsētā nekad vēl nav pieredzēts.

Kā ziņots, sadursmes sākās jau ceturtdienas vakarā, kad ielās izgāja akcijas "Laipni lūgti ellē" dalībnieki. Kopumā kopš 22. jūnija, kad sākās policijas operācija kārtības uzturēšanai G20 galotņu sanāksmes laikā, aizturēti 265 cilvēki.

Vācijas policija sestdien paziņoja, ka grautiņos kopumā cietuši 213 policisti. Paredzams, ka sestdien ievainoto policistu skaits pieaugs. Informācija par ievainotajiem protestētājiem šobrīd nav pieejama.

Hamburgas ugunsdzēsēji un glābšanas dienests piektdien un agrā sestdienas rītā tika izsaukti vairāk nekā 200 reižu. Ugunsdzēsējiem šajā laikā nācās dzēst 70 dažāda lieluma ugunsgrēkus, bet glābēji saņēma 126 izsaukumus.

Reizēm ugunsdzēsēji nevarēja ķerties pie liesmu apslāpēšanas, kamēr policijai nebija izdevies attīrīt notikuma vietas apkārtni no vardarbīgajiem protestētājiem.

Plašie grautiņi lika Hamburgas policijai piektdien pieprasīt papildspēkus no citām federālajām zemēm, un palīgā tiem 20 000 kārtības sargu, kas jau iepriekš bija iesaistīti drošības uzturēšanā G20 samita laikā, Vācijas otrajā lielākajā pilsētā ieradušies vēl 2000 policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!