Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkongas iedzīvotāji trešdien, atbildot policijas vardarbībai, jau trešo dienu pēc kārtas bloķēja lielākos autonomijas transporta mezglus, mācību iestādes, kā arī slēgta bija daļa uzņēmumu, vēsta "Reuters".

Aptuveni tūkstotis cilvēku pārsvarā ģērbušies finanšu centram ierastā darba apģērbā – žaketēs un kreklos – trešdienas pusdienas laikā, kas parasti ir sastrēgumu laiks, pilnībā bloķēja Honkongas lielākās maģistrāles, tirdzniecības ielas un vilciena līnijas. Simtiem speciāli pūļa savaldīšanai apmācītu policistu centās likvidēt protestētāju blokādes, metoties tiem virsū ar stekiem.

Protestētāju un policijas vardarbīgās sadursmes nav norimušas jau vairākas dienas, lielākajiem vardarbības viļņiem pārceļoties uz universitāšu rajoniem, jo vairums aktīvāko protestētāju ir studenti un jaunieši. Iepriekšējā naktī protestētāji, piesaistot pasaules uzmanību policijas agresijai, aizdedzināja vairākus auto, un varasiestāžu pārstāvju virzienā meta degmaisījuma pudeles.

Jauns protesta vilnis pirms trim dienām uzplaiksnīja, kad policists pirmdien no tuva attāluma nošāva neapbruņotu protestētāju. Vienlaikus policijas pārstāvji paziņoja, ka protestētāji kādu likumsargu aplējuši ar degmaisījumu un aizdedzinājuši. Visi protestu laikā notikušie traģiskie nāves gadījumi joprojām tiek izmeklēti.

Protestētāji ir nemierā ar Ķīnas centrālās valdības centieniem pārkāpt pašas apņemšanos ievērot "viena valsts, divas sistēmas" kārtību, aizvien vairāk pārņemot kontroli pār Honkongas iekšpolitiskajām norisēm.

Pēdējo gadu laikā Pekina centusies dažādi mazināt autonomijas demokrātisko procesu nozīmi, tostarp liedzot demokrātijas aizstāvjiem dalību vēlēšanās. Ķīna apņēmās ievērot "viena valsts, divas sistēmas" kārtību, kad 1997. gadā pārņēma Honkongu no Lielbritānijas. Vienlaikus tā noliedz iejaukšanos Honkongas iekšējās lietās, taču apsūdz rietumvalstis nemieru uzjundīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!