Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Horvātiju otrdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, kas laupījusi dzīvību vismaz septiņiem cilvēkiem, desmitiem ievainojusi un sagrāvusi ēkas valsts vidienē esošajā Petriņā un tās apkārtnē, ziņo amatpersonas un mediji.

Amatpersonas ziņoja, ka Petriņā no ēkām krītoši gruveši nosituši 12 gadus vecu meiteni, un mediji vēsta, ka vēl seši cilvēki gājuši bojā tuvējos ciematos.

ASV Ģeoloģiskais dienests ziņoja, ka zemestrīce bijusi 6,4 magnitūdas stipra, bet Eiropas Vidusjūras seismoloģijas centrs, ka tā bijusi 6,3 magnitūdas stipra.

Pazemes grūdiens, kas notika plkst.13.19 pēc Latvijas laika desmit kilometru dziļumā, bija jūtams arī aptuveni 50 kilometrus uz ziemeļiem no zemestrīces epicentra esošajā Zagrebā, kur satrauktie iedzīvotāji panikā metušies ielās, vēsta aģentūras AFP reportieris.

Zemestrīcei sekoja viens spēcīgs un vairāki vājāki pēcgrūdieni. Pagaidām nav zināms, vai kāds no upuriem gājis bojā pēcgrūdienos.

Vissmagāk cietušas Petriņa un Sisaka.

Amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka hospitalizēti vismaz 26 cilvēki, kas cietuši zemestrīcē. Sešu cilvēku stāvoklis ir nopietns.

Daudzu cilvēku atrašanās vieta pēc zemestrīces joprojām nav zināma.

"Mēs atbrīvojam cilvēkus no automašīnām. (..) Te valda vispārēja panika. Ļaudis meklē savus tuviniekus," reģionālajai raidorganizācijai N1 sākotnēji sacīja Petriņas mērs Darinko Dumbovičs.

Vēlāk viņš laikraksta "24Sata" žurnālistei sacīja: "Tas ir šausmīgi, ir bojāgājušie, ir ievainotie. Mēs redzējām mirušu bērnu pilsētas laukumā."

Kadros, kas saņemti no pilsētas, kurā mīt aptuveni 20 000 iedzīvotāju, redzami iegruvuši māju jumti un gruvešu klātas ielas.

Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs, kurš pēc zemestrīces apmeklēja Petriņu, sacījis, ka tur vairums ēku vairs nav lietojamas.

Glābšanas darbos iesaistīti karavīri un cilvēku meklēšanā tiek izmantoti īpaši apmācīti suņi.

Sisakas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājs ziņo, ka Petriņā un Sisakā ievainoti daudzi cilvēki.

"Ir lūzumi, smadzeņu satricinājumi un vairākus nācās operēt," vēsta amatpersona.

Sisakā iebrucis slimnīcas jumts. Amatpersonas informējušas, ka pacienti tiks evakuēti ar armijas helikopteriem un ātrās palīdzības mašīnām.

Jau dienu iepriekš Petriņu skāra divas vājākas zemestrīces, kas arī nodarīja nelielus postījumus.

Horvātu mediji ziņo par postījumiem arī Zagrebā, un zemestrīce bijusi jūtama arī Bosnijā un Serbijā.

Lielākā daļā Zagrebas pēc zemestrīces palikusi bez elektroapgādes, un nacionālā elektroapgādes kompānija HEP ziņo, ka tās tīkls piedzīvojis lielus un plašus bojājumus, un aicinājusi klientus samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Iekšlietu ministrija aicinājusi ļaudis palikt ārpus telpām un saglabāt mieru. Īpaši cilvēki, kas atrodas ēkās, kurās novēroti kādi bojājumi, mudināti telpas atstāt.

"Armija ir šeit, lai palīdzētu. Mums nāksies pārvietot daļu cilvēku no Petriņas, jo šeit nav droši atrasties," paziņojis Plenkovičs.

Petriņa pēc zemestrīces palika bez elektroapgādes un tekoša ūdens.

Plenkovičs pavēstījis, ka armijas kazarmās ir 500 vietas zemestrīcē bez pajumtes palikušajiem un pārējie tiks izmitināti tuvējās viesnīcās un citās vietās.

"Neviens nedrīkst palikt laukā aukstajā naktī," uzsvēris premjers.

Telekanāls N1 demonstrējis kadrus, kuros redzams, kā glābēji dzīvus izvelk no drupām vīrieti un bērnu. Citos kadros redzama māja ar iegruvušu jumtu, bet žurnāliste saka, ka nav zināms, vai ēkā kāds atradās.

N1 arī ziņo, ka zemestrīcē sagruvis bērnudārzs, bet tobrīd bērni tajā nav atradušies. Telekanāls arī vēsta, ka Petriņā ir smaga situācija pansionātos.

Dumbovičs pavēstījis, ka no drupām dzīvi izvilkti septiņi inženieri, kuri novērtēja iepriekšējā dienā zemestrīcēs cietušu ēku, kad Petriņu šodien satricināja jauna zemestrīce. Viņi tika aprakti drupās.

Kāds vīrietis ciematā netālu no Petriņas medijiem stāstīja, ka labojis jumtu, kad notikusi zemestrīce, un viņš nokritis. Vīrietis stāstīja, ka ciematā sagruvušas deviņas no desmit mājām.

Slovēnijas ziņu aģentūra STA vēsta, ka piesardzības nolūkos slēgta Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Tikmēr Ungārijas Pakšas atomelektrostacija ziņo, ka nav pārtraukusi darbu, lai gan zemestrīce tur bijusi jūtama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!