Mazs priecīgs zēns smaidīga tēva rokās. Turcijā dzīvojošā forogrāfa Mahmeta Aslana uzņemtā vienkāršā, bet elpu aizraujošā fotogrāfija "Dzīves grūtības" starp desmitiem tūkstošu iesūtīto fotožurnālistikas darbu šogad triumfēja prestižajā starptautiskajā konkursā "Siena International Photo Awards".

Uzvarējušajā attēlā redzams sīrietis Munzirs, kurš zaudēja kāju, kad viņa tobrīd šķērsotajā tirgus placī Sīrijas Idlibas reģionā tika nomesta aviācijas bumba. Savukārt viņa dēls Mustafa piedzima bez rokām un kājām tā dēvētā iedzimtā tetra-amēlijas traucējuma dēļ. Tos izraisījuši viņa mātes Zeinepas lietotie medikamenti, kuri viņai izrakstīti pēc nervu gāzes uzbrukuma Sīrijā joprojām noritošā kara laikā. Foto uzņemts Turcijas Hatajas ila (reģiona) Reihali rajonā, kas robežojas ar kara plosīto valsti, kur ģimene ir atradusi pagaidu mājvietu un relatīvu mieru.

Prestižā konkursa žūrija Aslana uzņemto foto "Dzīves grūtības" izvēlējās starp desmitiem tūkstošu iesūtīto darbu no kopumā 163 valstīm. Viena no žūrijas loceklēm, fotožurnāliste Brita Jačinska atzīmēja, ka pati darba pieredzes dēļ ir jau ļoti nocietinājusies, bet uzvarējušais foto licis viņas sirdij salēkties, ņemot vērā šausmas, kas tajā ir iekļautas ar tādu vieglumu.

Starp abiem foto redzamajiem cilvēkiem ir iemūžināts "viens no skaistākajiem momentiem, ko divi cilvēki savā starpā var piedzīvot – brīdis, kad nekas ārpus jums nav būtisks, un viss, ko jūti ir mīlestība un prieks", viņa atzīmējusi medijam "Vice".

Daži citi spilgtākie "Siena International Photo Awards" iesūtītie foto:


Baltkrieva Jauhena Jerčaka "Protestam ir cilvēka seja". Foto redzama sieviešu ķēde Baltkrievijā notiekošo protestu laikā pērnā gada rudenī Baltkrievijā, lai nepieļautu drošības dienestu īstenotu līdzcilvēku arestu.

Dāņa Jākoba Ērbārna "Uguns izposta Morijas nometni 03". Ugunsdzēsēju lidmašīna izlej ūdeni pār Eiropā tobrīd lielākās bēgļu nometnes Morijā, Grieķijā, ļaunprātīgi izraisīto ugunsgrēku 2020. gada 10 . septembrī.

Amerikāņa Brenta Stirtona "Virunga". Foto redzami reindžeri patruļas laikā Virungas nacionālajā parkā Kongo Demokrātiskajā Republikā. Pērn sadursmēs ar malumednieku militārajiem grupējumiem krituši 14 parka reindžeri.

Portugāļa Nuno Andrē Fereira "Portugāles meža ugunsgrēks". Foto fiksēts ugunsgrēks aptuveni 100 kilometrus no galvaspilsētas Porto.

Anglietes Hannas Maulefiničas "Neuzticamais Lofas ceļš". Foto iemūžināts ceļš starp Libērijas galvaspilsētu Monroviju un Lofas apgabalu pēc ikgadējām lietavām lietus sezonas laikā. Katru gadu simtiem cilvēku paliek uz ceļa, savainojas, apgāžoties automašīnām, kā arī cieš no pārkaršanas un dehidrācijas.

Francūža Džeremija Lempēna "Peijo". Divkārtējais čempions iejādē Peijo laiza Kalē slimnīcas paliatīvajā aprūpē guļošā 64 gadus vecā Rodžera rokas.

Indonēzijā dzīvojošā amerikāņa Aleksa Lindblūma "Droša brīvlaišana visiem". Foto iemūžināts brīdis, kad droši savvaļā atkal tiek palaista lielā baltā haizivs pēc tam, kad tā nejauši bija salauzusi būri, kurā atradās trīs cilvēki, un iepeldējusi tajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!