Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdien Piemaskavā iesvētīta Krievijas Bruņoto spēku Galvenā katedrāle, kas ir viena no lielākajām pareizticīgo baznīcām pasaulē, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Dievnams atrodas 60 kilometrus ārpus Maskavas Patriotu parkā, kur atrodas arī Vācijas Reihstāga makets, kam uzbrukt.

Katedrāli bija plānots atklāt 9. maijā, kad Krievijā atzīmēja nacistiskās Vācijas sagrāves 75. gadadienu, taču Covid-19 epidēmijas dēļ ēkas iesvētīšana tika atlikta.

Katedrāle nesen nonāca mediju uzmanības lokā, kad noplūdušos fotoattēlos bija redzams, ka svētnīcā paredzēts izlikt mozaīku ar diktatora Staļina, Krievijas prezidenta Vladimira Putina, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu, ģenerāļa Valērija Gerasimova un citu augstu amatpersonu attēliem.

Pēc plašas kritikas un Kremļa saimnieka it kā izteiktā noraidījuma šai idejai plāni izlikt konkrētās mozaīkas tika atsaukti.

Svētdien, 14. jūnijā, katedrāli iesvētīja Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils. Ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un simtiem karavīru.

Baznīca celtniecība izmaksājusi sešus miljardus rubļu (76,4 miljoni eiro), liecina medijos ziņotais. Bija iecerēts, ka baznīcas celtniecību pilnībā finansēs par ziedojumiem, taču medijos raksta, ka gandrīz trīs miljardi rubļu nākuši no Kremļa budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!