Tallinā daudzdzīvokļu mājas būvlaukumā pie "Kadriorg Tivoli" atrakciju parka atrasts 400 līdz 700 gadus sena kuģa vraks. Šobrīd būvniecības darbi apturēti un kuģa atliekas pēta arheologi, vēsta "Delfi.ee".

"Veicot zemes darbus atradām koka gabalu, bet izrādījās, ka esam uzgājuši kuģi," stāsta būvniecības uzņēmuma "Capital Metro" pārstāvis Marts Habakuks. Celtnieki kuģa karkasa vienu galu uzgājuši jau 22. maijā, bet 26. maijā uzgājuši arī otru galu, saprotot, ka tas ir kuģis. Tad vraka atsegšanas darbus uzsākuši arheologi.

Kuģa atliekas apzinājusi arī Nacionālā mantojuma padome. Kuģa vraks ir salīdzinoši labā stāvoklī, no tā saglabājušās trīs savstarpēji savienotas daļas. Lai gan Tallina ir sena ostas pilsēta, vraki tiek atrasti reti, turklāt nekad vēl neviens nav izrakts no zemes.

Kuģis ir bijis aptuveni 15 metrus garš, četrus metrus plats un tā iegrime bijusi līdz pusotru metru dziļa. Tas labi saglabājies zem četrus metrus bieza slapju smilšu slāņa.

Vraku gan nedaudz sabojājuši būvnieki, vēl nezinot, ka uzietais koka gabals ir daļa no kuģa vraka. Tomēr darbu veicēji tūlīt pēc tam piesaistījuši zinātniekus un sadarbība ar arheologiem esot izvērtusies laba, raksta "Delfi.ee".

Pēc sākotnējā novērtējuma arheologi lēš, ka kuģis būvēts viduslaikos un zemē atrodas jau kopš 14. vai 17. gadsimta. Vēl gan nav zināms, vai tas šajā vietā noslīcis un to laika gaitā aprakusi augsne un smiltis vai arī tas uz šejieni pārvests pēc tam kad vairs nav bijis kuģošanai derīgs.

Kuģa atjaunošana apskatei netiek plānota, jo tam būtu nepieciešami lieli līdzekļi un laiks. Šobrīd vraks var noderēt zinātniekiem, lai palīdzētu saprast, kā kuģis ir uzbūvēts, kāds koks izmantots un kāda reiz bijusi Tallinas osta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!