Foto: AP/Scanpix/LETA

Indijā hinduisti jau sākuši gatavoties vieniem no vērienīgākajiem svētkiem pasaulē, liecina aģentūru fotogrāfu uzņemtās bildes dažādās Indijas malās. Tā dēvētais Gaismas festivāls jeb Divali šogad norisināsies no 6. novembra līdz 10. novembrim, svinot gaismas uzvaru pār tumsu.

Ierasti šajos svētkos tiek iztīrītas mājas, iedegtas eļļas lampas, laternas un rīkotas vērienīgas uguņošanas, gājieni, kā arī uzvestas teatrālas izrādes. Lielākajā daļā Indijas šajos svētkos tiek pielūgta pārpilnības, auglības un bagātības dieviete Lakšme, kurai nepatīk tumsa un netīrība.

Divali laiks mainās katru gadu, parasti notiekot oktobra beigās vai novembra sākumā. Līdzīgi kā Lieldienas, Gaismas festivāla norise ir atkarīga no Mēness kalendāra. Indijā un Nepālā tieši šis periods mūsdienās tiek uzskatīts par gada aktīvāko tirdzniecības periodu, līdzīgi kā Rietumos par tādu kļuvis decembra vidus.

Fotogrāfi fiksējuši plaukšķeņu darbnīcas, kurās no šaujampulvera tiek izgatavoti neliela izmēra spridzeklīši, podnieku darbnīcas, kurās top tradicionālās eļļas lampas, kā arī Lakšmes figūriņu izgatavošanas darbnīcu. Tāpat fiksēta teātra trupa, kura gatavo Indiešu otrā eposa Rāmājanas uzvedumu, kas tradicionāli ar pārtraukumiem ilgst visas piecas festivāla dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!