Foto: AP/Scanpix/LETA
Sestdienas pēcpusdienā Indonēzijā cunami, ko izraisījis izvirdušais Krakatau vulkāns, prasījis vismaz 222 cilvēku dzīvības, bet vēl 843 cilvēki ievainoti, vēsta ziņu aģentūra AP.

Indonēzijas varasiestādes ziņo, ka cunami sabojājis simtiem ēku, tai skaitā viesnīcas. Lai gan pagaidām tiek ziņots par 222 bojāgājušajiem un 843 ievainotiem cilvēkiem, tiek lēsts, ka šis skaits varētu pieaugt. Pašlaik vismaz 28 cilvēki tiek uzskatīti par pazudušiem.

Zinātnieki no Indonēzijas Metereoloģijas un ģeofizikas aģentūras medijiem teica, ka cunami varētu būt izraisījusi zemūdens nogruvums, ko izraisījis Krakatau vulkāna izvirdums.

No cietušajiem rajoniem tiek evakuēti cilvēki. Uz turieni nosūtīta smagā tehnika, lai palīdzētu meklēšanas un glābšanas darbos.

Video no sociālajiem tīkliem rāda, ka notikuma vietā uzstājās arī popgrupa "Seventeen". Zem lielas telts vairāki desmiti cilvēki sēdēja pie galdiņiem un klausījās mūziķu uzstāšanos. Pēkšņi skatuve viļņa ietekmē pavirzījās uz priekšu, iemetot grupas locekļus un visu skatuves ekipējumu auditorijā. Grupa nākusi klajā ar paziņojumu, ka basģitārists un grupas menedžeris atrasts miris, bet citi grupas locekļi ir pazuduši.

Visvairāk cietusi ir Bantenas province Javā, kur miruši 33 cilvēki un cunami sabojājis populāras atpūtas vietas. Lai gan cunami nebija liels, eksperti lēš, ka problēma bija cilvēku vēlme savas mājas būvēt tuvu krastam. Smagi cietušas 430 mājas, deviņas viesnīcas un desmit kuģi. Cunami izraisījis arī plūdus pilsētā un apgāztas mašīnas.

Ģeofizikas eksperti medijiem stāstīja, ka vulkāns izvirdis aptuveni 24 minūtes pirms cunami. 305 metrus augstais vulkāns, kas atrodas 200 kilometrus uz dienvidrietumiem no Džakartas, izvirdis jau kopš jūnija. Jūlijā valsts amatpersonas aizliegušas vulkānam iet klāt tuvāk par diviem kilometriem.

Septembrī vairāk nekā 2500 cilvēki gājuši bojā zemestrīcē un cunami, kas skāra Sulavesi pilsētu Palu. Savukārt 2004. gada decembrī 9,1 magnitūdas liela zemestrīce skāra Sumatras salu, kas izraisīja spēcīgu cunami, kas nogalināja 230 tūkstošus cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!