Islāma Republika Irāna publiski atrādījusi iznīcinātāju "Kowsar" un apgalvo, ka tas ir pirmais "pašu mājās ražotais" iznīcinātājs, raksta CNN.

Lidaparāta pirmie izmēģinājuma lidojumi notika otrdien – Irānas Nacionālajā aizsardzības industrijas dienā. Irānas medijos bija redzamas fotogrāfijas ar valsts prezidentu Hasanu Ruhani, kurš sēž jaunatklātā iznīcinātāja kabīnē.

“Kowsar” iznīcinātājs ir paredzēts īsu gaisa atbalsta misiju veikšanai un tas ir aprīkots ar tādām sistēmām, kas nodrošina trāpījumu mērķim ar augstu precizitāti.

Irānas rīcībā pašlaik ir ASV F-4, F-5 un F-14 iznīcinātāji, kā arī Krievijas ražotie "Sukhoi" sērjas lidaparāti. Teherāna ziņo, ka "Kowsar" iznīcinātājs var pārvietoties 13,7 kilometru augstumā un sasniegt 1470 kilometru stundā lielu ātrumu, vēsta "The New Tork Times".

Irāna bieži publiskajā telpā lepojas ar saviem panākumiem militārajā sfērā, tomēr Islāma republika nepiedāvā iespēju neatkarīgi pārbaudīt, ka tās paziņojumi atbilst patiesībai.

Savā uzrunā Ruhani aicināja Irānas bruņotos spēkus pastiprināt savu gatavību aizsargāties pret sāncenšu radītajiem draudiem. “Kad mēs sakām, ka esam gatavi aizsardzībai, tas nozīmē, ka mēs cenšamies saglabāt mieru,” izteicās Ruhani. Tāpat Irānas prezidents izteicās, ka ASV Irānai neuzbrūk, jo apzinās Islāma Republikas spēku.

Teherānas un Vašingtonas attiecības pēdējo mēnešu laikā ir kļuvušas īpaši saspringtas. ASV pirms dažām nedēļām atjaunoja ekonomiskas sankcijas pret Irānu. Jaunā iznīcinātāja prezentēšana tiek uzskatīta par veidu, ar kuru Teherāna vēlas parādīt savas spējas un demonstrēt, ka tās rīcībā ir nepieciešamie resursi, lai tā varētu pati nodrošināt sevi militārajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!