Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV triecienā Irākā nogalinātā Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani mirstīgās atliekas svētdien, 5. janvārī, tika nogādātas Irānā, kur Soleimani piemiņas pasākumos piedalījās simtiem tūkstošu cilvēku.

Vispirms Soleimani mirstīgās atliekas ar lidmašīnu tika aizvestas uz Irānas dienvidaustrumu pilsētu Ahvazu, bet pēc tam - uz Mešhedu valsts ziemeļaustrumos. Abās pilsētās notika masu pasākumi, pieminot Soleimani.

Pirmdien šādi pasākumi paredzēti Kumā valsts ziemeļos un galvaspilsētā Teherānā.

Soleimani paredzēts apbedīt Kermanā valsts dienvidaustrumos, kurš viņš pavadījis savus jaunības gadus.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV raķešu triecienā triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma. Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!