Foto: AFP/Scanpix
Irānas ziņu aģentūras svētdien publiskojušas fotoattēlus, kurās redzama šai valstī radītā pretraķešu aizsardzības sistēma "Bavar 373", kuras izstrādāšana sākta laikā, kad pret Teherānu bija noteiktas starptautiskās sankcijas.

Attēlos redzama jaunā sistēma, kurai līdzās stāv Irānas prezidents Hasans Ruhani un aizsardzības ministrs Hoseins Dehgans.

Kā agrāk izteicies ministrs, šī sistēma paredzēta spārnoto raķešu, bezpilota lidaparātu, kaujas lidmašīnu un ballistisko raķešu pārtveršanai.

Pēc Irānas avotu ziņām, tā izstrādāta kā Krievijas zenītraķešu kompleksa "S-300" analogs. Šo sistēmu piegādi Irānai Maskava iesaldēja 2010. gadā, pakļaujoties ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas Teherānai par tās kodolprogrammu noteica sankcijas, tostarp aizliegumu piegādāt modernu bruņojumu.

2015.gadā, īsi pirms starptautiskās vienošanās attiecībā uz Irānas kodolprogrammu, Maskava šo aizliegumu atcēla, izpelnoties ASV un Izraēlas nopēlumu.

Šā gada maijā Irānas armija pavēstīja, ka tagad tā ir apgādāta ar zenītraķešu kompleksiem "S-300".

"Mūsu mērķis nebija radīt "S-300" Irānas versiju - mēs gribējām uzbūvēt Irānas sistēmu un arī izdarījām to," ziņu aģentūrai IRNA paziņojis aizsardzības ministrs.

Tikmēr Ruhani televīzijas uzrunā uzsvēris, ka Irānas militārais budžets salīdzinājumā ar pagājušo gadu vairāk nekā divkāršojies.

"Ja mēs spējam sarunāties pie viena galda ar pasaules lielvarām, par to jāpateicas mūsu valsts spēkam un nācijas vienotībai," viņš paziņojis.

Ruhani svētdien prezentējis arī pirmo Irānā tapušo iznīcinātāja dzinēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!