Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien Irānā pirmo reizi 40 gadu laikā sievietēm bija atļauts skatīties futbola spēli klātienē stadionā. Mača laikā Irānas komanda ar 14 pret 0 sagrāva Kambodžas spēlētājus, vēsta raidsabiedrība CNN.

Aizliegums sievietēm apmeklēt stadionus Irānā nav noteikts ar likumu, taču faktiski aizliegums ir spēkā kopš Islāma revolūcijas 1979. gadā.

Pēc cilvēktiesību aizsardzības grupu un starptautiskās futbola organizācijas FIFA spiediena Irānas valdība beidzot atļāvusi sievietēm ieeju stadionā.

Sākotnējie 3500 sieviešu fanēm atvēlēto biļešu uz Pasaules kausa kvalifikācijas spēli tika izpirktas mazāk nekā stundas laikā, pēc tam tika atvēlētas vēl 1100 biļetes.

Lai gan sieviešu ielaišana futbola spēlē ir būtisks solis uz priekšu, noteiktais sievietēm pārdodamo biļešu limits (5% no kopējā skaita) ir diskriminējošs un bīstams, norāda cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Spiediens pret FIFA, lai tā panāk, ka Irānas valdība atļauj futbola spēles apmeklēt sievietēm, īpaši pieauga pēdējā laikā, reaģējot uz jaunas futbola fanes Saharas Kodajari nāvi.

Sieviete martā mēģināja iekļūt stadionā pārģērbusies par vīrieti. Viņa tika apsūdzēta par "atklātu grēcīgu darbību", izejot sabiedrībā bez hidžāba. Par to viņai draudēja cietumsods.

Pēc tiesas sēdes septembra sākumā Kodajari, kurai bijuši garīgās veselības traucējumi, aplējusi sevi ar degvielu un aizdedzinājusi. 9. septembrī viņa mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!