Foto: Ieva Alberte, speciāli Delfi
Vācijā ceturtdien vairākās pilsētās notikušas atbalsta akcijas Ukrainai, piemēram, Diseldorfā uz mītiņu kopīgi devās aptuveni 400 cilvēku. Šajā pilsētā tradicionālais karnevāla gājiens Covid-19 dēļ bija atcelts, tā vietā ļaudis vienojās demonstrācijā pret Krievijas uzbrukumu.

Sašļukusi rozā pantēra ar plaukstas lieluma liķiera pudelīti iemigusi tramvaja pēdējā solā. Pamodināta tā iztraušas Diseldorfas vecpilsētā svinēt karnevālu, kas ierasti šajās dienās būtu Ziemeļreinas lielākais notikums. No tramvaja apjukusi izkāp Mija un nesaprot, kur iecerēts pikets pret karu Ukrainā. Cauri pārģērbtu cilvēku pūļiem viņa tiek līdz Schadowplatz, un izritina savu plakātu: "Apturiet karu. Putins slepkava." Mija Vācijā dzīvo tikai gadu pabeigusi skolu un pārcēlusies kopā ir vecākiem. Kijevā mīt viņas vecvecāki. Netālu ukrainiete Olena Locinska stāsta, ka no rīta (cetutdienas) sazvanījusi savu mammu Dņepropetrovskā: "Viņa bija dzirdējusi šāvienus. Es nevaru mammai palīdzēt atkļūt, viņa, vecuma dēļ, pārvietojas ar grūtībām pat pa ielu." Olena Diseldorfā kopā ar vīru-ukraini un meitām Vācijā dzīvo 20 gadus.

"Rokas nost no Ukrainas", "Brīvību Ukrainai" ir biežāk redzamie saukļi piketā, kur sanākuši ap 400 cilvēki, to rīko Ziemeļreinas Vestfālenes ukraiņu kopiena. Atbalstītāju vidū ir gan Diseldorfas mērs Martins Kellers, gan Zeimeļreinas Vestfālenes pavalsts galva Henrihs Vusts, kurš aicina: "Prezident Putin, izbeidziet šo karu!" Ukrainai esot tiesības būt brīvai, demokrātiskai un mierīgai zemei.

Piketētāju vidū ir vismaz divas latvietes: Bundestāga deputāte Zanda Martens (SPD) un māksliniece Aiga (vārds mainīts), kura dzīvo 40 km no Diseldorfas. Dzimusi Vācijā, dzīvojusi Baltkrievijā. "No rīta bija šoka sajūta. Neticami, kas notiek," saka Aiga.

Jau vēstīts, ka ceturtdienas rītā neilgi pēc Krievijas prezidenta Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā tajā no dažādām pusēm iebrucis Krievijas karaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!