Foto: Reuters/Scanpix
Desmitiem izdegušu tanku un bruņumašīnu vraki pie nelielā Horbatenko ciemata Doņeckas apgabalā liecina par niknām cīņām, kas mainīja Ukrainas konflikta gaitu, raksta aģentūra "Reuters".

Vairums šo kaujas mašīnu ir Ukrainas spēku tehnika, kas augusta beigās atradās šajā apkārtnē 40 kilometrus no nemiernieku kontrolētās Doņeckas. Tieši ap šo laiku Kijeva paziņoja, ka sācies Krievijas spēku iebrukums tās teritorijā.

Prokrieviskie kaujinieki, kuri pirms tam atradās uz sagrāves robežas, pēkšņi atkal guva panākums. Ukrainas spēku sakāve bija tik demoralizējoša, ka Kijeva jau pēc dažām dienām piekrita pamieram ar separātistiem, norāda "Reuters".

Starp iznīcinātās tehnikas vrakiem aģentūras "Reuters" uzmanību piesaistījuši divi tanku korpusi, no kuriem viens kaujā zaudējis torni. Četri neatkarīgi militārie eksperti, kuriem "Reuters" parādīja šīs tehnikas fotogrāfijas, apliecina, ka šādi tanki ir tikai Krievijas armijas bruņojumā.

Vismaz viens no tankiem ir T-72BM - Krievijas modifikācija labi zināmajam padomju laika T-72. Kā norāda eksperti, nav ziņu, ka šīs modifikācijas tanki kādreiz būtu eksportēti uz citām valstīm.

"Krievijas armijā tos izmanto lielā skaitā. Būtisks ir tas, ka nav zināms, ka tas būtu eksportēts vai izmantots ārpus Krievijas," skaidro Londonā bāzētā Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta militārais analītiķis Džozefs Dempsijs.

"Šī varianta atrašanās Ukrainā stingri atbalsta apgalvojumus, ka Krievija apgādā ar ieročiem separātistu spēkus," uzsver Dempsijs.

Otrs tanks ir vai nu tāds pats T-72BM, vai ļoti līdzīgā T-72B1 modifikācija, norāda "Reuters" aptaujātie eksperti. Precīzāk noteikt modeli traucē pamatīgie tanka bojājumi.

Nav ziņu, ka T-72B1 tanki atrastos aktīvā dienestā Ukrainas armijā, tāpēc ir gandrīz neiespējami, ka prokrieviskie kaujinieki varētu būt to sagrābuši kaujā, norada Dempsijs.

Kijeva augusta beigās paziņoja, ka Krievijas spēki ir ienākuši Ukrainā un ieņēmuši Starobeševi, kas atrodas piecus kilometrus no Horbatenko. Ukrainas karavīri stāsta, ka sekojošajā kaujā viņi ļoti ātri ir pārmākti.

"Uz mums šāva "gradi", un pēc tam karavīri mūs vienkārši aizslaucīja. Mēs bijām pilnībā sakauti 20 minūšu laikā. Daudzus nogalināja, citi ir pazuduši," atceras Aleksejs Košeļenko, kurš pie Ilovajskas pilsētas nonācis pretinieku gūstā.

"Tie bija krievi," viņš atklāja pēc tam, kad kopā ar citiem gūstekņiem bija atbrīvots. "Viņi teica, ka ir gaisa desanta bataljons no Kostromas," papildina Košeļenko.

Arī nelielā Hobaterenko ciemata iedzīvotāju stāstītais liecina, ka uzbrucēji bijuši Krievijas karavīri. Tehnikas kolonnā, ko viņi redzējuši, transporta vienības bijušas marķētas ar baltiem apļiem un karogiem - tādu atpazīšanas zīmi neizmanto ne separātisti, ne Ukrainas spēki, norāda "Reuters".

"Viens no viņiem man teica, ka baltie apļi nozīmē to, ka viņi ir krievi," stāsta Ņina, kura uzsākusi sarunu ar garām ejošajiem karavīriem.

Divi "Reuters" apskatītie tanki bijuši pārāk bojāti un sadeguši, lai uz tiem būtu saskatāma kāda zīme, bet dažus simtus metru tālāk balts aplis saskatāms uz iznīcinātas kājnieku kaujas mašīnas, norāda aģentūra. Ar baltiem apļiem marķētu tehniku 26. augustā redzējuši arī pierobežas iedzīvotāji.

Kaujas laukā redzamas arī daļas no Krievijas prettanku raķetēm "Kornet". Divi no trim militārajiem ekspertiem, apskatot aģentūras fotogrāfijas, norādījuši, ka šīs modifikācijas raķetes nav eksportētas uz Ukrainu.

Savukārt ierakumos redzamas kastes, kurās atradušās Krievijas armijas gatavās maltītes iepakojumi. "Reuters" reportieris saskaitījis 124 iepakojumus, kas marķēti ar uzrakstiem "nav paredzēts pārdošanai" un norādēm, ka prece izgatavota Krievijas Aizsardzības ministrijas vajadzībām.

Šīs maltītes ražojošā Krievijas uzņēmuma pārstāve apstiprināja, ka minētās karavīra pārtikas devas nedrīkst būt pārdošanā, norāda "Reuters". 

Tāpat zemē atrastas aptuveni 50 tukšas minerālūdens pudeles, kuru etiķete liecina, ka tas ražots Krievijas Ivanovas apgabalā - tieši tur, kur bāzējas Krievijas gaisa desantnieku vienība, kuras karavīrus 25. augustā savā teritorijā sagūstīja Ukrainas spēki. Maskava toreiz apgalvoja, ka karavīri ir vienkārši "nomaldījušies" un nejauši šķērsojuši Ukrainas robežu.  

Lai gan Kremlis noliedz tiešu iesaistīšanos Ukrainas konfliktā, Krievijā parādās karavīru apbedījumi - radinieki, draugi un cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka karavīri krituši Ukrainā, atgādina "Reuters".

Maskava un prokrieviskie kaujinieki ir apgalvojuši, ka visi Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainā, ir "brīvprātīgie".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!