Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēla ziemeļu pierobežas zonā ar Libānu sarīkojusi 20 gados vērienīgākās militārās mācības, kuru laikā tā citu uzdevumu starpā apgūst arī uzbrukšanu "Hezbollah" pozīcijām Libānas iekšienē, raksta "Newsweek".

Izraēlas sauszemes, gaisa, jūras un speciālo uzdevumu spēki desmit dienu ilgās mācībās gatavojas ieiešanai Libānā teorētiska jauna kara ar paramilitāro organizāciju "Hezbollah" gadījumā. Tāpat tiek trenētas prasmes īsā laikā evakuēt pierobežas pilsētas un aizsargāties no uzbrukuma Golānas augstienēs.

Izraēla plašu karu pret Irānas balstīto šiītu organizāciju jau reiz izvērsa 2006. gadā, kura laikā tās spēki iegāja Libānā, kā arī bombardēja tās lielākās pilsētas un civilo infrastruktūru.

"Mācību mērķis ir pārbaudīt Ziemeļu komandcentra un atbilstošo bataljonu gatavību ārkārtas gadījumā," kāda Izraēlas Aizsardzības spēku virsnieka teikto medijam "Haaretz" pārstāsta "Newsweek". Mācību uzdevums esot militārajiem spēkiem padarīt "Hezbollah" rīcībnespējīgus, novedot organizāciju stāvoklī, kad viņi nav spējīgi vai vairs nevēlas uzbrukt.

Militārie treniņi esot atbilde ievērojamajam ienaidnieka radīto draudu pieaugumam, ņemot vērā "Hezzbolah" praktisko rūdīšanos karadarbībā Sīrijā. Medijs norāda, ka šīs mācības likušas paramilitārajai organizācijai izsludināt trauksmes stāvokli.

2006. gada vasarā Izraēla iebruka Libānā. Tikai 33 dienu ilgajā karā dzīvību zaudēja vairāk nekā 1000 libāņu, no kuriem vairums bija civiliedzīvotāji, un 165 Izraēlas iedzīvotāji, no kuriem 44 bija civiliedzīvotāji.

Kopš tā laika "Hezbollah" ir kļuvusi ievērojami spēcīgāka. Sīrijas pilsoņkarā, kur organizācijas kaujinieki karo režīma pusē, tā ieguvusi milzīgu militāro atbalstu no Irānas, tostarp karadarbība ļāvusi tai netraucēti iegūt milzīgu ieroču arsenālu. Līdz šim Izraēla vairākkārt ar iznīcinātājiem uzbrukusi "Hezbollah" pozīcijām Sīrijā, iznīcinot tās ieroču sistēmas un munīcijas krājumus gan Damaskas, gan Palmīras apkārtnē, kā arī Izraēlas pierobežā.

Pēdējoreiz tik vērienīgas mācības valstī notikušas 1998. gadā, kad tā gatavojās iespējamam iebrukumam no Sīrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!