Foto: AFP/Scanpix

Kamēr Latvijā tiek svinēti vasaras saulgrieži, Izraēlas karavīri ar tankiem, bruņutransportieriem un artilēriju piedalās militārajās mācībās anektētajās Golānas augstienēs pie Sīrijas robežas, liecina aģentūras AFP fotogrāfijas un informācija.

Attēlos redzams, kā bruņutehnika saceļ pamatīgus putekļu mākoņus sausajā un akmeņainajā apvidū.

Sīrijā notiekošais pilsoņu karš ir pietuvojies arī Izraēlas robežām. Konflikta laikā Izraēlas teritorijā ir sprāguši no Sīrijas puses raidīti šāviņi. Golāna augstienes konflikta laikā ir piedzīvojušas tūristu pieplūdumu, kuri vēlas vērot blakus valstī notiekošo karadarbību. Drošības apsvērumu dēļ tūristus ir nācies pat evakuēt. Izraēla uz šāviņiem no Sīrijas puses ir atbildējusi ar pretuguni.

2013. gadā Golānas augstienēs tika nolaupīti ANO miera uzturētāji, kas uzrauga Izraēlas un Sīrijas faktisko robežu.

Izraēla Sīrijas kontrolētās Golānas augstienes sagrāba Sešu dienu karā 1967. gadā. 1973. gadā Sīrija Tuvo Austrumu karā neveiksmīgi centās tās atgūt. 1974. gadā abas valstis noslēdza pamieru un Golānas augstienēs tika izvietoti ANO novērotāji. 1981. gadā Izraēla vienpusēji anektēja ieņemtās teritorijas.

Golānas augstienes ir stratēģiski nozīmīgas. No tām var pārskatīt daļu Sīrijas, tostarp 60 kilometrus tālāk esošo galvaspilsētu Damasku.

Augstienes arī veido dabisku aizsardzību pret iebrukumu Izraēlā. Kad augstienes kontrolēja Sīrija, tās tika izmantotas Izraēlas apšaudīšanai ar artilēriju.

Bez tam Golānas augstienes ir svarīgs ūdens ieguves avots – tās nodrošina Izraēlu ar trešo daļu patērētā ūdens. Golānas augstienēs atrodas Izraēlas vienīgais slēpošanas kūrorts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!