Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas ziemeļos esošajā Hokaido salā ceturtdienas rītā notika 6,7 magnitūdu zemestrīce, kurā miruši vismaz astoņi cilvēki, bez vēsts pazuduši 40 un ievainoti vairāk nekā 100, izcēlušies zemes nogruvumi un sagruvušas vairākas mājas, vēstīja amatpersonas un vietējie mediji.

Relatīvi seklās zemestrīces epicentrs atradās Iburi rajonā 62 kilometrus uz dienvidrietumiem no Hokaido galvaspilsētas Saporo. Tās hipocentrs bija 40 kilometru dziļumā. Neilgi pēc zemestrīces notika pēcgrūdiens ar stiprumu 5,3 magnitūdas, un tam sekoja vājāki pēcgrūdieni.

Japānas Meteoroloģijas aģentūra brīdināja par nelielu jūras ūdens līmeņa maiņu piekrastes rajonos, bet neizsludināja brīdinājumu par iespējamu cunami. Zemestrīcei sekoja vismaz četri zemes nogruvumi, un ir sagruvušas sešas mājas, paziņoja valdības preses sekretārs Josihide Suga.

Pēc Hokaido prefektūras lūguma sniegt ārkārtas palīdzību apmēram 4000 karavīru jau piedalās meklēšanas un glābšanas darbos, bet valdība palielinās viņu skaitu līdz 25 000, valdības sēdē paziņoja premjerministrs Sindzo Abe. "Valdība mēģina tikt galā ar šo katastrofu, piešķirot visaugstāko prioritāti cilvēku dzīvībām," Abe sacīja reportieriem.

Kompānija "Hokkaido Electric" informēja, ka pēc zemestrīces ir pārtraukta elektroapgāde 2,95 miljoniem mājokļu. Apturēta vilcienu satiksme un atcelti vairāk nekā 200 avioreisu vietējā lidostā.

Amatpersonas brīdināja, ka tuvāko divu vai trīs dienu laikā ir iespējamas jaunas stipras zemestrīces. Jūnijā zemestrīcē Osakas reģionā gāja bojā pieci cilvēki un tika ievainoti vairāk nekā 350.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!