Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā un citās valsts pilsētās piektdien notika plaši protesti, kuros demonstranti pieprasīja prezidenta Abdelfataha al Sisi atkāpšanos, raksta portāls "Vice News".

Protesti Ēģiptē bijusi reta parādība kopš al Sisi kļuva par prezidentu 2013. gadā. Jaunais demonstrāciju vilnis varētu būt saistīts ar bijušā armijas pārstāvja Muhameda Ali paustajām apsūdzībām par korupciju Ēģiptes valdībā un bruņoto spēku vadībā, vēsta "Vice News". Prezidents līdz šim nav izteicis komentārus par protestiem.

Protestētāji devās ielās, pieprasot prezidenta atkāpšanos. "Tauta pieprasa režīma krišanu", "Celieties, nebaidieties, Sisi ir jāiet prom" - tie bija daži no saukļiem, kurus skandēja demonstranti. Lai apturētu protestus, varasiestādes izmantoja asaru gāzi, daļēji slēdza piekļuvi internetam, kā arī arestēja simtiem demonstrantu.

Ēģiptes ekonomisko un sociālo tiesību centrs lēš, ka aizturēti aptuveni 365 protestētāji, tostarp sievietes, bērni, juristi, kā arī žurnālisti, kuri vēstījuši par protestu gaitu.

Savukārt valdības kontrolētie mediji brīdinājuši protestētājus. Viens no ziņu moderatoriem pat izteicies: "Tahrira skvērā [Kairā] ir vairākas novērošanas kameras. Ja jūs netikāt arestēti vakar, tad tas notiks šodien."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!