Brīvprātīgie Jaunzēlandē piektdien steiguši uz Fērvelspita zemesragu Dienvidsalā, lai censtos glābt krastā izmetušās grindas – no vairāk nekā 400 dzīvniekiem aptuveni 300 aizvadītajā naktī jau ir miruši, ziņo raidsabiedrība BBC.

Simtiem brīvprātīgo un dabas aizsardzības amatpersonas no agra piektdienas rīta cenšas glābt izdzīvojušos melnos delfīnus un ir izveidojuši dzīvo ķēdi dzīvnieku iedabūšanai atpakaļ ūdenī.

Dabas aizsardzības dienests ziņas par krastā izskalotajām grindām saņēmis ceturtdienas naktī, bet glābšanas operācija drošības apsvērumu dēļ sākta tikai līdz ar gaismas uzaušanu.

Šis tiek raksturots kā viens no lielākajiem grindu masveida krastā izpeldēšanas gadījumiem. Pavisam saskaitīti 416 krastā iesprūduši dzīvnieki.

Jaunzēlandē katru gadu krastā izmetās aptuveni 300 vaļu un delfīnu – bieži vien Fērvelspita strēlē. Eksperti pieļauj, ka seklajos piekrastes ūdeņos dzīvnieki apmulst un zaudē savu orientēšanās spēju.

Tomēr kopumā vaļu krastā izmešanās iemesli zinātniekiem nav pilnībā skaidri. Dažkārt krastā izpeld veci, slimi vai ievainoti vaļi. Seklumā iesprūdis valis mēdz nosūtīt signālu, kas pievilina citus viņa bara locekļus, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!