Foto: EPA/Scanpix/LETA
Jezīdu etnoreliģiskā minoritāte savā svētākajā Lališas templī, Irākā, iecēlusi jaunu garīgo līderi, ziņo aģentūra EPA.

Jezīdu iepriekšējais baba šeihs jeb vadošais garīgais līderis Hartu Hadži Ismaels mūžībā devās oktobra beigās 87 gadu vecumā. Pēc savstarpējām apspriedēm starp jezīdu ciltīm, ietekmīgākajām ģimenēm un Jezīdu Augstāko garīgo padomi nolemts par jauno baba šeihu inaugurēt Alī Elasu Hadži Nasīru, kurš ir 41 gadu vecs.

Inaugurācija tikai nesen UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam nominētajā templī sarīkota 18. novembrī. Lališas templis atrodas Kurdistānā, uz dienvidaustrumiem no Dahukas pilsētas. Cita starpā tā kompleksā atrodas 12. gadsimtā dzīvojušā jezīdisma dibinātāja šeiha Adi ibn Musafira mauzolejs.

Jaunais baba šeihs Alī Elass Hadži Nasīrs:



Jezīdi ir etnoreliģiska minoritāte, pret kuru vēstures gaitā vērsušās dažādas varas, tostarp Osmaņu impērija, kā arī, iespējams, jezīdiem etniski tuvie kurdi, kuri pārsvarā ir piederīgi islāma sunītu konfesijai. Tiek lēsts, ka pasaulē mūsdienās mīt nepilns miljons jezīdu no kuriem aptuveni puse dzīvo Irākā, bet piektā daļa – Vācijā.

Jezīdus par vienu no savas ideoloģijas galvenajiem ienaidniekiem pasludināja arī "Daesh". Džihādisti 2014. gadā pēc kontroles pārņemšanas Irākas ziemeļos, kas ir arī jezīdu vēsturiski apdzīvotais apgabals, izvērsa jezīdu genocīdu - nogalināja tūkstošiem vīriešu, bet bērnus un sievietes pakļāva un pārdeva verdzībā, kā arī vērsa pret tiem seksuālu vardarbību. Vēsturnieki apzinājuši kopumā vairāk nekā 70 pret jezīdiem vērstu genocīdu.

Jezīdi tic vienam Dievam, kurš radīja zemi un uzticēja rūpes par to septiņām Mistērijām jeb eņģeļiem. Vairums jezīdu citus kurdus, kuri pieņēmuši islāmu, uzskata par savas senās reliģijas noliedzējiem. Arī tie jezīdi, kas apprecas ārpus kopienas, vairs netiek uzskatīti par jezīdiem. Starp vēsturniekiem gan nepastāv vienots viedoklis par gadu simteņiem blakus dzīvojošo jezīdu un kurdu savstarpējo saikni. Tiek pieļauts, ka jezīdi varētu būt vieni no Senās Mezopotāmijas iedzīvotāju tiešākajiem pēcnācējiem.

Inaugurācijas ceremonija Lališas templī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!