Čīles Kalbuko vulkāna tuvumā dzīvojošie ļaudis cenšas glābt savas mājas un ganāmpulkus, kad pēc diviem izvirdumiem pār zemi nobiruši tonnām vulkānisko pelnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kalbuko vulkāns Čīles dienvidos pagājušajā nedēļā izvirda divas reizes, bet amatpersonas brīdina par turpmāku izvirdumu iespējamību. Aplēses liecina, ka pār zemi nobiruši 210 miljoni kubikmetri pelnu.

Apkārtne ir pārvērtusies par "pelēku tuksnesi", stāsta vietējie iedzīvotāji. "Visur, kur skaties, ir pelēki putekļi. Visā pilsētiņā un uz visiem jumtiem vidēji ir 50 centimetri pelnu," aģentūrai AP pastāstīja Ensenadas iedzīvotājs Viktors Hugo Toledo.

Zem pelnu svara ir sabrukuši vairāku māju un uzņēmumu jumti. Iedzīvotāji uztraucas arī par savām aitām un govīm, kurām vairs nevar atrast ganības, jo visa zeme ir pelnu pārklāta.

Izvirdumu dēļ aptuveni 6000 Ensenadas pilsētiņas iedzīvotāji tika evakuēti. Varasiestādes daļai cilvēku ir atļāvušas atgriezties, lai glābtu savu īpašumu. Palīdzēt tikt galā ar izvirdumu sekām nosūtīti arī karavīri. 

Kalbuko ir viens no aptuveni 90 Čīles aktīvajiem vulkāniem.

Foto: Kalbuko izvirdums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!