Foto: Publicitātes attēli

Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) publicējuši attēlus, kuros esot redzams, kā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieki izmanto civiliedzīvotājus par dzīvo vairogu, bēgot no Sīrijas ziemeļu pilsētas Menbidžas.

SDF norāda, ka simtiem automašīnu konvojs nofotografēts pagājušajā piektdienā, kad šī ASV atbalstītā kurdu un arābu kaujinieku alianse padzina "Daesh" no pilsētas. SDF skaidroja, ka neuzbruka bēgošajiem kaujiniekiem, jo katrā no automašīnām bijuši arī civiliedzīvotāji.

"Daesh" kaujinieki aizbēguši uz ziemeļiem Turcijas robežas virzienā. SDF ar ASV vadītās koalīcijas gaisa un speciālo uzdevumu vienību atbalstu Menbidžu pilnībā atkaroja pēc 10 nedēļu garas ofensīvas, atgādina raidsabiedrība BBC.

Kad bija skaidrs, ka pilsēta kritīs, aptuveni 100 – 200 "Daesh" kaujinieku sapulcināja savas ģimenes, atbalstītājus, kā arī civilos ķīlniekus. Mierīgie iedzīvotāji tad kopā ar kaujiniekiem iesēdināti katrā konvoja automašīnā.

Nākamajā dienā daļa ķīlnieku aizbēga, citi tika atbrīvoti.

Sīrijas demokrātiskie spēki norāda, ka Menbidžas atbrīvošana ir slēgusi "Daesh" kaujinieku maršrutu uz Eiropu.

ASV amatpersonas ir teikušas, ka pēc Menbidžas atbrīvošanas starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" mērķis būs grupējuma faktiskā Sīrijas galvaspilsēta Raka.

Papildu ASV atbalstītajai kurdu un arābu nemiernieku aliansei spiedienu pret "Daesh" izdara arī Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki. Pirms divām dienām Krievijas gaisa uzlidojumu rezultātā Raka palika bez ūdensapgādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!