Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Tuvas Republikā netālu no Kizilas pilsētas savrupi no citiem dzīvo lopkopja Tanzuruna Darisju ģimene. Pie viņiem februārī viesojies "Reuters" fotogrāfs Iļja Naimušins, kurš iemūžinājis viņu ikdienu no civilizācijas nošķirtajos plašumos.

Ziemās Tuvas taigās temperatūra bieži noslīdot līdz -30 grādiem. Šajos apstākļos sniega pārklātajos Sibīrijas klajumos nākas pārvietoties Āzijas divkupru kamieļu vilktās sniega kamanās, jo ārpus pilsētām tīrīti tiekot tikai daži republikas asfalētie ceļi.

Daļa tuviešu joprojām nav atmetuši nomadu dzīvesveidu, un cilvēku skaits, kas to piekopj kopš PSRS sabrukuma esot pat pieaudzis. Darisju ģimene arī ziemā turpina pieskatīt savu aitu un kazu ganāmpulku. Kā redzams fotogrāfa uzņemtajos attēlos, ģimenes saimniecība sastāv no vairākām jurtām, kā arī būdām un aplokiem, kurās tiek turēti dzīvnieki.

Tuvieši vismaz pēdējo gadu tūkstoti reģionā nodarbojušies ar aitu, kazu, ziemeļbriežu, kamieļu un dažādu liellopu audzēšanu. Tuviešu valoda ir viena no tjurku saimes valodām.

Tuvas apgabals Krievijai tika pievienots kā protektorāts tikai 1914. gadā. Lai gan pagājušā gadsimta sākumā apgabalā ieradās liels skaits etnisko krievu, un viņu skaits turpināja aug līdz pat 80. gadiem, pašu tuviešu skaits kopš 50. gadiem ir gandrīz dubultojies un viņi veido jau vismaz 85% no iedzīvotājiem (1959. gadā vien 57%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!