Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien par jauno ASV prezidentu oficiāli kļuva Demokrātiskās partijas pārstāvis Džo Baidens. Pēc prezidenta amata zvēresta došanas un vēl virknes inaugurācijas dienas tradicionālo pasākumu Baidens devās uz vietu, kur apmetīsies turpmākos četrus gadus – Balto namu.

Baidens kļuva par 46. prezidentu ASV vēsturē. Pieredzējušais politiķis pērn notikušajās prezidenta vēlēšanās pārspēja republikāni Donaldu Trampu. Tramps joprojām nav atzinis savu zaudējumu un neapmeklēja Baidena inaugurāciju - dažas stundas pirms tās Republikāniskās partijas pārstāvis devās uz savu īpašumu Floridas štatā.

"Šī ir Amerikas diena. Šī ir demokrātijas diena!" inaugurācijas uzrunas ievadā teica Baidens. "Demokrātija ir uzvarējusi!" Tāpat Baidens uzsvēra vienotības nozīmi: "Bez vienotības nav miera (..) Nav nācijas – tikai haoss. Vienotība ir ceļš uz priekšu (..) Šodien sāksim no jauna. Sāksim viens otru uzklausīt, izrādīt cieņu,."

Baidens uzrunas ietvaros atkārtoja vairākus argumentus, kurus pauda arī savas kampaņas laikā, īpaši uzsverot to, ka amerikāņiem jākļūst vienotākiem un jāatstāj pagātnē polarizācija, kas jau ilgāku laiku raksturojusi gan Savienoto Valstu politisko ikdienu, gan arī sabiedrību.

Baidena inaugurācijas ceremonija fotogrāfijās:

Trešdienas vakarpusē pēc ASV laika Baidens ievācās savā jaunajā mājvietā - Baltajā namā. Jaunais prezidents uzreiz ķērās pie darba, parakstot vairākus rīkojumus, kuri atceļ virkni Trampa administrācijas lēmumus, tostarp Savienoto Valstu izstāšanos no Pasaules veselības organizācijas. Atcelts arī Trampa administrācijas lēmumus liegt iebraukšanu no vairākām, pārsvarā musulmaņu valstīm.

Baidens arī parakstīja rīkojumus, kas paredz ASV atgriešanos Parīzes klimata nolīguma dalībvalstu sarakstā, kā arī robežmūra celtniecības apturēšanu uz Meksikas robežas.

Viens no galvenajiem uzdevumiem, ar kuru saskarsies Baidena administrācija, ir Covid-19 pandēmija, kas ASV nodarījusi lielu postu. Sperot pirmo soli cīņā pret jauno koronavīrusu, Baidens trešdien parakstīja rīkojumu, kas paredz, ka visos federālajos īpašumos jāvalkā sejas maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!