Kopš Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, lai apkarotu kontrabandistu darbību, pagājušajā nedēļā slēdza robežu ar Kolumbiju, no pierobežas ir deportēti vairāk nekā 1000 kolumbiešu, bet aptuveni 6000 bailēs par savu likteni devušies prom paši, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tā kā oficiālie robežšķērsošanas punkti Tačiras štatā ir slēgti, daudzi robežas tuvumā dzīvojoši kolumbieši Venecuēlu pamet ar kājām, šķērsojot robežupi, turklāt līdzi nesot savu iedzīvi. Kolumbijas pusē viņus sagaida un palīdzību sniedz Kolumbijas policisti un karavīri.

Daudziem trūcīgiem kolumbiešiem Venecuēla ir "bagātā kaimiņvalsts". Savukārt Venecuēlas valdības subsidētās preces pievilina kontrabandistus, kuri iepērkas Venecuēlas pierobežas veikalos un pārdot preces Kolumbijā.

Maduro pagājušajā piektdienā slēdza robežu ar Kolumbiju un pasludināja ārkārtas stāvokli Tačiras štatā, reaģējot uz kontrabandistu uzbrukumu, kurā tika ievainoti trīs karavīri un civiliedzīvotājs.

Maduro nekārtībās, noziegumos un vardarbībā uz robežās vaino kolumbiešu kaujinieku grupējumus. Lai tiktu galā ar bandām, Maduro pasludināja 60 dienas ilgu ārkārtas stāvokli, turklāt varasiestādēm ir atļauts bez ordera pārmeklēt mājas.

Tikmēr Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss paziņoja, ka no Venecuēlas deportētie cilvēki nav kaujinieki, bet gan nabadzīgas un vienkāršas ģimenes, kas tikai vēlas "dzīvot un strādāt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!