Dažus kilometrus no Ukrainas pilsētas Zaporižja atrodas kopš PSRS sabrukšanas aizmirsta aviobāze ar vairāk nekā 100 zem klajas debess atstātiem lidaparātiem.

Širokes lidlauks kādreiz izmantots militāro un civilo pilotu apmācībām, bet pēc PSRS sabrukuma finansējums šim objektam aptrūkās, kā rezultātā te izvietotie "dzelzs putni" tā arī palika uz zemes pēdējos 30 gadus.

Kā tie izskatās tagad, var redzēt "Radio Brīva Eiropa" (RFE/RL) fotogrāfa Amosa Čaples attēlos, kuru publicēšanas tiesības ieguvis arī "Delfi".Lidaparāti saskatāmi arī "Google Maps" satelītkartē.

Starp lidaparātiem ir tādi modeļi kā An-2 divplākšņi, vairāk nekā 60 "Dolphin" L-29 reaktīvās lidmašīnas un daži Mi-2 helikopteri.

Ukrainas mediju publikācijas liecina, ka 2018. gadā lidlauks nonācis kāda politiķa valdījumā un ir plāni to atjaunot, kā arī restaurēt un pacelt gaisā vismaz dažas no lidmašīnām.

Gados, kad lidlauks nebija apsargāts, dažas lidmašīnas ir bojājuši vandaļi, taču visvairāk lidaparātiem ir kaitējusi atmosfēras un nokrišņu ietekme 30 gadu garumā, tāpēc vairums no tiem vairs nebūs lidotāji.

Čehoslovākijā ražotās "Dolphin" lidmašīnas pirmo reizi parādījās 1959. gadā. Savukārt Mi-2 helikopteri – 1961. Kamēr Širokē esošo helikopteru pacelšanās gaisā vēl kādreiz ir maz ticama, šādi modeļi joprojām ir dienestā Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!