Foto: AP/Scanpix/LETA
Vismaz 57 cilvēki svētdien gājuši bojā un vēl 119 ievainoti spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotā eksplozijā Kabulas vēlētāju reģistrācijas centrā, paziņojušas Afganistānas amatpersonas.

Sprādziens noticis pie centra ieejas laikā, kad tā telpās atradās daudz ļaužu. Cietušie nogādāti slimnīcās. Spēcīgā eksplozija bija dzirdama visā Kabulā un sadrebināja logu rūtis vairāku kilometru rādiusā. Cietušas arī vairākas automašīnas.

Policija bloķējusi visas piekļuves sprādziena vietai, atļaujot piebraukt tikai ātrās palīdzības automašīnām. Televīzijas ziņās tiek rādīts, ka simtiem cilvēku pulcējas pie pilsētas slimnīcām, gaidot ziņas par saviem tuviniekiem. Kā pastāstījis Iekšlietu ministrijas pārstāvis, spridzinātājs, ģērbts vestē ar sprāgstvielām, pie vēlētāju reģistrācijas centra ieradies kājām.

Kabulas policijas priekšnieks ģenerālis Dauds Amins norādījis, ka sprādziens bijis vērsts pret civiliedzīvotājiem, kuri ierodas centrā saņemt identifikācijas kartes. Atbildību par notikušo pagaidām neviens nav uzņēmies.

Afganistānā 14. aprīlī sākās vēlētāju reģistrācija pirms oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kas iepriekš vairākkārt atliktas. Vēlēšanas par neleģitīmām uzskata gan "Taliban", gan džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") vietējais atzars. Talibu pārstāvis Zabihulla Mudžahids norādījis, ka grupējums notikušajā nav iesaistīts.

Vēlētāju reģistrācija ilgs divus mēnešus, kuru laikā varasiestādes cer reģistrēt līdz 14 miljoniem cilvēku, kas ir ambiciozs mērķis valstī, kur lielas teritorijas kontrolē kaujinieki. Vēlēšanu komisijas amatpersonas atzinušas, ka drošības garantēšana reģistrācijas centros, sevišķi lauku apvidos, būs liela problēma.

Parlamenta vēlēšanas sākotnēji bija plānotas 2015. gadā pēc prezidenta vēlēšanām, kas notika 2014. gadā, taču drošības un loģistikas apsvērumu dēļ tās vairākkārt tika atliktas. Kandidāti vēlēšanās sacentīsies par 249 vietām parlamentā. Deputāti tiks ievēlēti uz piecu gadu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!