Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sestdien, kad Maskavā masīvi policijas spēki izgaiņāja nesaskaņotas protesta akcijas "Par godīgām vēlēšanām" dalībniekus, Kremļa saimnieks Vladimirs Putins ar batiskafu laidās Somu līča dzelmē.

Putins ar batiskafu "C-Explorer 3" laidās jūras dibenā vietā, kur 1942. gadā nogrima padomju zemūdene Š-308 "Semga", teikts Kremļa paziņojumā.

Piemiņas pasākuma laikā zemūdenes bojāejas vietā uzstādīta piemiņas plāksnīte, ziņo aģentūra TASS.

Tikmēr galvaspilsētā Maskavā pavisam netālu no Kremļa notika nesaskaņota protesta akcija, protestējot pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos opozīcijas kandidātus septembrī gaidāmajām vietējās mērijas vēlēšanām. Protesti par šo jautājumu pēdējās nedēļās notikuši jau vairākas reizes.

Mītiņš bija ieplānots pie Maskavas domes ēkas, bet tur jau savlaicīgi savestas automašīnas aizturēto transportēšanai. Turklāt cilvēku aizturēšanas sākusies jau ilgi pirms plānotā akcijas sākuma pulksten 14.00.

Policija demonstrantu pūli, kuru daudzums tiek lēsts no pieciem līdz 10 tūkstošiem (policija ziņo par 3500), sadalīja atsevišķās daļās un izšķīdināja, raksta "Currenttime". Tāpēc dienas laikā akcijas dalībnieki bija iesprostoti dažādās šķērsieliņās pie Tverskas ielas. Daļa Stoļešnikova ielā iesprostotu cilvēku no policijas patvērās blakus esošajā baznīcā.

Dienas gaitā vienā mirklī demonstrantiem izdevies aizšķērsot Dārza apļa (Sadovoje koļco) ceļu, ziņo mediji. Vakarā demonstranti pārvietojās uz Trubnajas laukumu, kur tiem pievienojās iepriekš aizturētie un nu jau atbrīvotie opozīcijas kandidāti – te viņi aizturēti atkārtoti.

Policija rīkojās rupji, cilvēki tika sisti ar stekiem, lietā likti arī dienesta suņi, raksturo "Currenttime". Desmitiem cilvēku guvuši traumas un daļa hospitalizēti, ziņo "Meduza". Turklāt no policijas vardarbības cieta ne vien akcijas dalībnieki un žurnālisti, bet arī nevainīgi garāmgājēji un pat policijas darbinieki civilā apģērbā, kas iejukuši pūlī, norāda portāls.

Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "OVD-Info" datiem aizturēti 1373 cilvēki. No tiem 42 nepilngadīgi.

Savukārt opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kurš jau pirms sestdienas aizturēts un arestēts uz 30 diennaktīm, svētdien no aizturēšanas vietas nogādāts slimnīcā. Oficiālā varasiestāžu versija – alerģija. Navaļnija ārste medijiem paziņoja, ka nevar izslēgt kādas nezināmas ķīmiskas vielas reakciju.

Ap pusnakti policija sākusi aizturēt cilvēkus, kas ieradās pie slimnīcas, kurā ievietots Navaļnijs. Pavisam aizturēti ap 20 cilvēku, ziņo "Radio Svoboda". Starp tiem arī fotogrāfs Gregorijs Markovs, kurš piekauts un kuram salauzta fotokamera, – preses karte viņam nelīdzēja.

Ziņots, ka vēlēšanu komisija ir atteikusi vēlēšanām reģistrēt neatkarīgos opozīcijas kandidātus, tostarp Navaļnija līdzgaitniekus Ļubovu Soboļu un Ivanu Ždanovu, kā arī bijušo Valsts domes deputātu Dmitriju Gudkovu un opozicionāru Iļju Jašinu.

Vēlēšanu komisija paziņoja, ka nav derīga daļa neatkarīgo kandidātu savākto vēlētāju parakstu. Opozicionāri gan uzskata, ka vēlēšanu komisija apzināti sagrozījusi parakstu datus un reģistrāciju vēlēšanām atteikusi nelikumīgi.

Maskavā jau notikušas vairākas protesta akcijas pret komisijas rīcību. Savukārt Maskavas policija pagājušajā nedēļā rekomendēja iedzīvotājiem atturēties no dalības Navaļnija rīkotajā akcijā 27. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!