Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc pagājušās nedēļas dramatiskajiem notikumiem, kad pašreizējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji ielauzās ASV Kongresa mītnē Kapitolijā, trešdien ēkā un ap to izvietots liels daudzums Nacionālās gvardes karavīru, liecina fotoaģentūru attēli.

Tas darīts drošības apsvērumu dēļ pirms gaidāmā Pārstāvju palātas balsojuma par Trampa impīčmentu, ko pēc 6. janvāra grautiņa Kapitolijā notikumiem rosinājuši demokrāti.

Sagaidāms, ka Pārstāvju palāta, kurā vairumā ir Demokrātiskās partijas pārstāvju, nobalsos par impīčmentu, padarot Trampu par pirmo ASV prezidentu, pret kurus šis process sākts divas reizes.

Pēc apstiprinoša balsojuma Pārstāvju palātā ir jāsāk tiesas process Senātā. Lai Trampu atceltu no amata, par to Senātā jānobalso vismaz divām trešdaļām senatoru.

Vairāki Republikāniskās partija pārstāvji jau ir pauduši atbalstu Trampa impīčmentam, taču citi aicina to neatbalstīt, norādot uz bažām par sabiedrības sķelšanos, ziņo raidsabiedrība BBC.

Tikmēr Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) informē, ka saistībā ar Trampa atbalstītāju ielaušanos Kapitolija ēkā jau apsūdzētas 70 personas, bet vēl 170 dalībnieki identificēti, vēsta CNN. Vairāk par dalībnieku meklēšanu var lasīt šeit.

Ziņots, ka 6. janvārī radikāli noskaņotu pašreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju pūlis pēc Baltā nama saimnieka uzrunas par "nozagtām vēlēšanām" un solījumiem nepadoties Vašingtonā aplenca ASV Kongresa mītni Kapitoliju un iebruka tajā, lai mēģinātu izjaukt balsojumu par 3. novembra prezidenta vēlēšanu rezultātu jeb Džo Baidena uzvaras apstiprināšanu.

Pēc vairākām stundām iebrucēji no Kapitolija tika padzīti un Baidena uzvara tika apstiprināta. Taču bojā gājuši pieci cilvēki, no kuriem viens bija policists (vēl viens likumsargs sestdien izdarījis pašnāvību), ir iedragāts ASV kā demokrātijas parauga prestižs un rodas jautājumi par atbildīgo drošības iestāžu sagatavotību šādam scenārijam.

Sociālie tīkli "Facebook" un "Twitter" pēc 6. janvāra notikumiem ir bloķējuši Trampa kontus savās vietnēs, pamatojot to ar bažām par turpmākiem uz vardarbību mudinošiem vai melīgiem paziņojumiem.

Savukārt virkne politiķu aicinājusi Trampu atstādināt no amata, lai gan līdz viņa prezidentūras beigām 20. janvārī atlicis pavisam maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!