Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien, kad ar Neatkarības dienai veltītu runu Indijas galvaspilsētā Deli uzstājās valsts premjerministrs Narendra Modi, nemiernieku uzbrukumā Indijas Galvenās rezerves policijas spēku vienībai (CRPF) Šrīnagara pilsētā ievainoti vismaz septiņi drošībnieki, trīs no viņiem smagi, atsaucoties uz Indijas amatpersonu paziņojumu, vēsta raidsabiedrība "Al Jazeera".

Savukārt ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz vietējās policijas pausto, vēsta par vienu nogalinātu policijas virsnieku un 10 ievainotajiem CRPF vienības kareivjiem, kā arī diviem apšaudē bojāgājušiem nemierniekiem.

Nemiernieki veikuši divus uzbrukumus – vispirms drošībniekiem, kuri bija devušies patruļā, lai nodrošinātu komandantstundas ievērošanu, bet pēcāk citā pilsētas rajonā veikuši vēl vienu uzbrukumu.

Neatkarība dienas uzrunā Modi gan nerunāja par situāciju Kašmīrā, taču aicināja jauniešus izvairīties no vardarbības un solījās veicināt jauniešu nodarbinātību. "Es vēlos teikt šiem jauniešiem, ka šī valsts nekad nebūs iecietīga pret terorismu, šī valsts nekad nebūs iecietīga pret teroristiem un šī valsts nekad neklanīsies teroristu priekšā," Modi teikto citē "Al Jazeera". Modi 94 minūtes ilgajā uzrunā arī spriedis par vienotas valsts nākotni un atskaitījies par valdības paveikto, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Lielā daļā Kašmīras kopš 9. jūlija ieviesta komandantstunda. Pēdējā mēneša laikā vardarbības uzliesmojumos Kašmirā nogalināti aptuveni 60 cilvēki un vairāk nekā 5000 ievainoti, vēsta raidsabiedrība BBC. Šobrīd tas ir viens no militarizētākajiem reģioniem pasaulē, un tas ir strīdus ābols Indijas un Pakistānas – valstu, kuru arsenālā ir arī kodolieroči, – starpā.

Jau ziņots, ka vardarbības uzliesmojums saistīts ar ietekmīga nemiernieku līdera nāvi 8. jūlijā. 22 gadus vecais Kašmīras lielākā nemiernieku grupējuma "Hizbul Mujahideen" komandieris gāja bojā apšaudē ar valdības spēkiem.

Šrīnagara ir konfliktu plosītā Kašmīras reģiona lielākā pilsēta. Šī reģiona iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi, un liela daļa vēlas panākt reģiona neatkarību. Kašmīra kļuvusi par separātistu kustības centru un tajā darbojas vairāki bruņoti grupējumi, daļa no tiem vēlās panākt reģiona neatkarību, bet citi – apvienošanu ar Pakistānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!