Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānā svētdien notiek prezidenta ārkārtas vēlēšanas, kurās paredzama pašreizējā valsts galvas Kasima Žomarta Tokajeva (attēlā zemāk) uzvara.

Tokajevs par prezidentu kļuva martā, kad no amata atkāpās pirmais un ilggadējais valsts vadītājs Nursultans Nazarbajevs, un tiek uzskatīts par Nazarbajeva izraudzītu pēcteci. Lai leģitimizētu Tokajeva atrašanos prezidenta amatā, tiek rīkotas ārkārtas vēlēšanas.

Bez 66 gadus vecā valdošās partijas kandidāta Tokajeva uz prezidenta amatu ir vēl seši kandidāti, taču, tāpat kā laikā, kad valsts galva bija Nazarbajevs, nav gaidāms, ka prezidenta vēlēšanās būs reāla konkurence. Pēc starptautisko novērotāju vērtējuma, Kazahstānā vēl nav bijušas vēlēšanas, kas uzskatāmas par brīvām un godīgām.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pārējie kandidāti ir Komunistiskās tautas partijas centrālās komitejas sekretārs Žambils Ahmetbekovs, parlamenta apakšpalātas deputāte no pseidoopozīcijas partijas "Ak žol" Danija Jespajeva, Sociālekonomisko un sabiedriski politisko iniciatīvu centra prezidents Amiržans Kosanovs, Nacionālā lauksaimniecības zinātnes un izglītības centra priekšsēdētājs Toleutajs Rahimbekovs, Rietumkazahstānas apgabala arodbiedrību apvienības priekšsēdētājs Amangeldi Taspihovs un Nacionālo zirgu sporta veidu federācijas viceprezidents Sadibeks Tugels.

Nazarbajevs, kurš 1989. gadā kļuva par Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, bija prezidents visus neatkarības gadus, līdz šogad 20. martā negaidīti atkāpās no amata un par prezidentu kļuva Tokajevs, kurš līdz tam bija parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs. Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Tomēr galvenais noteicējs valstī joprojām ir Nazarbajevs, kurš palicis Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos. 2010. gadā parlaments viņam piešķīra titulu "nācijas līderis". Tokajevs ir atzinis, ka svarīgākajos jautājumos konsultējas ar Nazarbajevu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!