Foto: Scanpix

Labējo organizāciju rīkotājā demonstrācijā un kreiso kontrprotestos Vācijas austrumdaļas pilsētā Kemnicā, kur plašu rezonansi izraisījusi kāda vācieša slepkavība, par kuru apsūdzēti divi patvēruma lūdzēji, sestdien pulcējās vairāk nekā 8000 cilvēku.

Aptuveni 4500 piedalījās demonstrācijā, kuru rīkoja labējā partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) un kustība "Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju" (PEGIDA). Viņiem pievienojās arī vietējās labējās organizācijas "Pro Chemnitz" atbalstītāji.

Kreiso kontrdemonstrācijā pulcējās aptuveni 3500 cilvēki.

Labējo demonstrācija sestdien tomēr nav varējusi notikt kā plānots, jo tās dalībniekiem turpināt gājienu traucējuši kontrprotestētāji.

"Mūsu vienības dažkārt bija spiestas likt lietā tiešu spēku," tviterī pavēstīja policija. "Mēs atkārtojam aicinājumu atturēties no vardarbības."

Kaut arī gājiens ir noslēdzies, daudzi abu pušu protestētāji atteikušies pamest apvidu.

Policija protestu rajonā sapulcējusi papildspēkus un nodrošinājusies ar ūdens lielgabalu.

Kanclere Angela Merkele, kas piektdien noslēdza trīs dienu vizīti Āfrikā, par notikumiem Kemnicā nav izteikusies.

"Kur viņa ir? Ceļo pa Āfriku," aģentūrai "Reuters" sacīja kāds labējo demonstrācijas dalībnieks. "Viņai būtu jābūt šeit un jātiekas ar mums, pilsoņiem."

Labējo organizāciju atbalstītāji skaidro, ka viņu demonstrācija tiek rīkota, lai pieminētu nodurto vīrieti un protestētu pret valdības bezdarbību augošās imigrantu noziedzības priekšā.

Viņu kreisie oponenti pārmet Kemnicas slepkavības izmantošanu centienos vairot naidu pret imigrantiem.

Sestdienas kreiso demonstrāciju palīdzēja organizēt arī centriskie kreisie sociāldemokrāti, kuru pārstāvētā politiķe ieņem Kemnicas mēra amatu.

Kā ziņots, naktī uz svētdienu Kemnicā izcēlās konflikts starp divām vīriešu grupām. Konflikta laikā sadurti trīs vīrieši, no kuriem viens vēlāk slimnīcā miris. Abi pārējie ar smagiem savainojumiem hospitalizēti.

Mediji vēsta, ka visi sadurtie ir vācieši.

Sākotnējā konflikta apstākļi nav skaidri, tomēr policija atzinusi, ka nazis nav ticis lietos pašaizsardzības nolūkos.

Sociālajos medijos izplatoties ziņām par slepkavību, īpaša uzmanība pievērsta incidentā iesaistīto valstspiederībai. Nogalinātais ir 35 gadus vecs Vācijas pilsonis, bet aizdomās par slepkavību tiek turēts 23 gadus vecs sīrietis un 22 gadus vecs irākietis.

Abi aizdomās turētie jau pirmdien apcietināti, un viņiem izvirzītas apsūdzības slepkavībā.

Aizvadītās nedēļas laikā Kemnicā notikušas vairākas labējo demonstrācijas un kreiso kontrprotesti. To gaitā dažkārt pieredzēti vardarbīgi incidenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!