Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas galvaspilsētā Kijivā otrdien, 26. aprīlī, demontēta bronzas skulptūra, kas simbolizēja Krievijas un Ukrainas draudzību, liecina ziņu aģentūru fotogrāfijas.

Krievu un ukraiņu strādniekus simbolizējošā statuja bija daļa no tā sauktās "Tautu draudzības arkas" pieminekļa, kas atklāts 1982. gadā par godu PSRS 60. gadadienai un Kijivas 1500 gadiem. Komplekss sastāv no milzīgas metāla arkas, kā arī bronzas statujas un granīta skulpturālās kompozīcijas.

Bronzas strādnieku demontāžas laikā pirmā zemē nokritusi krievu strādnieka galva, liecina foto un video no demontāžas procesa. Granīta skulpturālo kompozīciju paredzēts nojaukt vēlāk, iepriekš skaidroja Kijivas mērs Vitālijs Kļičko.

Plānus nojaukt "Tautu draudzības" pieminekli Ukrainas valdība paziņoja jau 2016. gadā, pamatojot to ar dekomunizācijas likumu. Pirms tam 2014. gadā Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sāka karu Donbasā. Savukārt šogad 24. februārī Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, kas pamudinājis mēru nevilcināties ar pieminekļa nojaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!