Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas galvaspilsētā Pekinā iepretim Aizliegtajai pilsētai pie Tjaņaņmiņa laukuma esošajā Ķīnas Tautas asamblejas zālē piektdien par godu Kārļa Marksa 200 gadu jubilejai noturēta svinīga sēde.

Sēdē ar runu uzstājās Ķīnas prezidents Sji Dziņpins, kā arī vairāki Komunistiskās partijas Politbiroja locekļi. Dziņpins cita starpā Marksu nosauca par "moderno laiku lielāko domātāju", bet viņa teorijas par līdzekļiem, ar kuriem Ķīna "uzvarēs nākotni", vēsta aģentūra EPA.

Klātienē ebreju izcelsmes vācu filozofa un marksisma pamatlicēja dzimšanas dienai veltītās runas klausījās arī liels pulks paramilitāro spēku virsnieku. Par godu "Komunistiskās partijas manifesta" un "Kapitāls" autora jubilejai visa zāle arī piecēlusies kājās, kad atskaņota "Internacionāle".

Par godu 200 gadiem kopš Marksa dzimšanas svinīgi pasākumi notiek visā pasaulē, arī viņa dzimtajā Vācijā. Citu starpā Trīrē, kur pasaulslavenais domātājs pavadīja pirmos 17 savas dzīves gadus, jau piektdien sākušās vērienīgas svinības ar dažādu prominentu Eiropas politiķu, piemēram, Žana Kloda Junkera klātbūtni un izstāžu atvēršanām. To laikā paredzēts arī svinīgi atklāt Ķīnas dāvinātu Kārļa Marksa bronzas skulptūru (attēlā).

Marksa devums pasaulei tiek vērtēts visai pretrunīgi. Lai gan viņa idejas ir dzīvas joprojām, dažādi režīmi, kuri sevi dēvējuši par marksismā jeb Marksa radītās teorijās bāzētiem, aizvadītā gadsimta laikā tieši un netieši nogalinājuši 80 līdz 100 miljonus cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!