Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdien Ķīnas galvaspilsētā Pekinā ar vērienīgu militāro parādi atzīmē komunistiskā režīma izveidošanas 70. gadadienu.

Gan bijušie, gan pašreizējie Ķīnas līderi pulcējās Tjaņaņmiņa laukumā, lai vērotu militāro parādi. Parādē piedalījās 15 000 karavīru un tajā prezentēja arī ieročus, piemēram, jaunus virsskaņas bezpilotu lidaparātus un starpkontinentālās ballistiskās raķetes, raksta "The Guardian".

Militārajai parādei sekoja civilā parāde, kuras ietvaros pieminēja komunistiskā režīma zināmākos politiķus, tostarp, tā izveidotāju Mao Dzedunu.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins atklāja svinības ar uzrunu, kurā uzsvēra Ķīnas ekonomisko izaugsmi un komunistiskās partijas lomu tajā. "Nav neviena spēka, kas varētu satricināt šīs varenās nācijas statusu. Neviens spēks nevar apturēt Ķīnas tautas un Ķīnas nācijas došanos uz priekšu," uzrunā teica Sji.

Komunistisko režīmu Ķīnā izveidoja pēc pilsoņu kara, kurā komunisti pārspēja Ķīnas nacionālistu partiju. Ievērojot tradīcijas, Sji otrdien bija tērpies tādā uzvalkā, kādus regulāri valkāja Mao Dzeduns. Ķīnas prezidents parādi vēroja no tā paša punkta, kurā stāvēja Mao, kad viņš paziņoja par Ķīnas Tautas Republikas izveidošanu 1949. gada 1. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!